Stikker fra 25 millioner kroner i bensinregninger

Oslo og Akershus verst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilister i Norge sliter med ærligheten. Direktør Jan Carho i Bensinforhandlernes Bransjeforening forteller at norske bilister i løpet av året stikker av fra totalt 25 millioner kroner i ubetalte bensinregninger.

- Det er et enormt tall. Heldigvis lar rundt 70 prosent av regningene seg inndrive. Men 7,5 millioner kroner av dette totalbeløpet blir aldri inndrevet fordi vi har med kjeltringer å gjøre. Uansett hva vi foretar oss, så betaler ikke de som faller inn under denne prosentandelen, forteller Jan Carho.

Mange årsaker

Han legger til at i gruppa på rundt 70 prosent er det mange årsaker til at folk ikke betaler regningen i første omgang. Carho er derfor svært tilbakeholden med å karakterisere disse kundene som uærlige.

- Ja, dersom du betaler med kort og stikker dette i automaten ute, frigjøres pumpa inne av betjeningen. Skjer det en feil reiser ofte kundene i tro på at de har betalt. Eller de fyller bensin, går inn på stasjonen og handler noe annet. Det er lett å glemme bensinen da, sier Jan Carho.

Han vil også gi betjeningen på stasjonene noe av ansvaret for at kunder reiser uten å gjøre opp for seg. Carho mener det skal være fast rutine for de bak disken å spørre kundene om de også har fylt bensin.

37,5 millioner liter

Det samlede tapet på 7,5 millioner kroner for norske bensinstasjoner er ikke helt uten betydning. Forhandlerne har i dag rundt 20 øre i avanse på en liter drivstoff.

- TYVERI: Rolf Svensen (50) fra Stavanger har aldri glemt bensinregningen, og ser ikke noen grunn til at andre skal gjøre det heller. - Det er rett og slett tyveri. Foto: Torbjørn Berg
- TYVERI: Rolf Svensen (50) fra Stavanger har aldri glemt bensinregningen, og ser ikke noen grunn til at andre skal gjøre det heller. - Det er rett og slett tyveri. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

For å dekke inn tapet må norske stasjoner samlet selge rundt 37,5 millioner liter drivstoff. En gjennomsnittsstasjon selger rundt 4000 liter drivstoff daglig, eller 1,5 millioner liter i året.

- Vi snakker om 800 kroner dagen i avanse på drivstoff. Det dekker ikke engang lønn til en ansatt, forteller Carho.

Oslo og Akershus verst

I Norge er det rundt 1350 bemannede bensinstasjoner. I Oslo og Akershus alene er det 186 stasjoner.

- Det sier seg selv at vi har flest avstikk i dette området, med store veiårer som E6 og E18 gjennom distriktet, slår Carho fast.

Hvor store tall det er i hvert distrikt klarer ikke lederen av Bensinforhandlernes Bransjeforbund å komme opp med.

Grunnen til dette ligger i politikken til de store oljeselskapene, som helst ikke vil oppgi noe som helst.

- Derfor må vi gjøre noen beregninger som gir oss omtrentlige tall, sier han.

Henlegger

Det går imidlertid mot langt tøffere tider for dem som spekulerer i avstikk. S

elskapet Pixma arbeider med en database som etter hvert kan avsløre om bilen på overvåkingsbildene har vært involvert i tidligere episoder der det er stukket av fra bensinregninger.

- Disse opplysningene vil så bli overlatt til politiet. Det er nå en gang slik at kommer det en anmeldelse på avstikk, og politiet ikke har noe på vedkommende fra før, da blir saken henlagt. Kan vi vise til at dette er den 10. gangen, da tar politiet slikt på alvor og etterforsker saken, sier Carho.