Stikker millioner av FN-penger i lomma

Afghanske ansatte i FN og lokale hjelpeorganisasjoner samarbeider om å underslå penger til prosjekter og skjule det i regnskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstandene om at FN-organisasjonene svindles for millionbeløp, kommer fra to afghanske ingeniører som jobber for frivillige organisasjoner i Afghanistan. De forteller Dagbladet om et tett samarbeid mellom afghanere ansatt i FN-organisasjoner og i frivillige afghanske hjelpeorganisasjoner.

I stor stil stikker de penger til prosjekter i egen lomme.

Overpriser prosjekter

-  Når man søker om 100 000 dollar (nær   700 000 kroner) til å bygge en skole, innvilger de afghanske lederne for FN-kontorene penger mot at de får beholde 10 000 dollar (ca. 70 000 kroner) av søkesummen, sier en av ingeniørene, som har jobbet i frivillige organisasjoner i over fem år.

På denne måten overprises prosjektene, og de afghanske lederne i både FN-organisasjonene og i hjelpeorganisasjonene kan berike seg.

Kjøpte tre villaer

-  Dette samarbeidet gjør at FN-kontorene ser mellom fingrene på feil i regnskapet til prosjektene, forteller ingeniøren, før han fortsetter:

-  En av lederne i en FN-organisasjon i Jalalabad kjøpte seg tre villaer i Kabul og tre hus i Jalalabad i løpet av den tida han var ansatt i organisasjonen.

De to ingeniørene frykter for jobbene sine, og vil derfor ikke navngis. Dagbladet har møtt de to i Afghanistan og kjenner til identiteten deres. Andre kilder i det samme miljøet forteller liknende historier og bekrefter at misbruket er utbredt.

En FN-versting

Ingeniørene hevder at FN-organisasjoner i samarbeid med frivillige, afghanske organisasjoner er verstingene når det gjelder misbruken av bistandspenger.

-  I Khost-, Paktia- og Paktika-provinsene fikk vi i oppgave å bore ut 450 brønner. Jeg oppdaget at det bare ble boret ut 100 brønner og at pengene for resten av brønnene ble delt mellom ledelsen i hjelpeorganisasjonen og den lokale FN-ledelsen. Det var snakk om 150 000 dollar (over en million kroner), sier ingeniøren, som nå jobber med å bygge bruer.

Dagbladet vet hvilke organisasjoner det dreier seg om.

Fikk sparken

En av de to ingeniørene mistet jobben etter at han oppdaget juks hos den hjelpeorganisasjonen han da arbeidet for.

-  I et prosjekt hevdet sjefene mine at de hadde ansatt 400 personer. Vi hadde bare 80 personer i arbeid. Dette prosjektet varte i tre måneder og den aktuelle organisasjonen hadde fått innvilget lønn til 400 personer. Lederne i organisasjonen puttet lønna til 320 personer i lomma. Da jeg protesterte, fikk jeg sparken, sier ingeniøren.

De ansatte i prosjektet skulle få åtte kilo korn og noe matolje i lønn hver dag. De ikke-eksisterende 320 arbeiderne fikk dermed utlevert 2560 kilo korn hver dag, altså drøyt 2,5 tonn korn som lederne kunne selge daglig. De tre månedene dette prosjektet varte ga et «overskudd» på 230 tonn korn.

GROBUNN FOR SVINDEL: Husene i Kabuls gamle by lå i ruiner etter krigen. Nå bygges Afghanistan opp igjen med hjelp av FN og lokale hjelpeorganisasjoner. Flere kilder Dagbladet har snakket med, anklager ansatte i disse organisasjonene for å underslå millioner av kroner fra hjelpearbeidet.