FORBANNET: I går var det nye demonstrasjoner i gatene i Sana. Folk vil at president Saleh går av, og at han blir stilt for retten etter år med diktatorstyre og korrupsjon. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/Scanpix
FORBANNET: I går var det nye demonstrasjoner i gatene i Sana. Folk vil at president Saleh går av, og at han blir stilt for retten etter år med diktatorstyre og korrupsjon. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/ScanpixVis mer

«Still barnemorderne for retten»

Ekspresident frykter at Jemen vil kollapse. Stemningen i landet er på kokepunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jemens president Ali Abdullah Saleh er under et voldsomt press. Etter å ha klamret seg til makta siden 1978, uttalte han søndag at han vil arrangere valg, og at han vil overføre makta for å få en slutt på opprørene i landet. Fredag forrige uke vendte han hjem, etter å ha vært i Saudi-Arabia tre måneder for å lege skadene han pådro seg i et angrep i juni.

I dette intervjuet med Dagbladet kommer opposisjonsleder og tidligere president i Sør-Jemen Ali Nasser Mohamed med skarp kritikk av måten Saleh-regimet har taklet demonstrasjonene og den fredelige motstanden Jemen har sett etter revolusjonene i Egypt og Tunisia.

- Ungdommens revolusjon var ment å være fredfull. Men terrorister dreper sivile daglig, sier Ali Nasser Mohamed. - Situasjonen i Jemen er vanskelig og kompleks, på grunn av politikken som er ført siden innsettelsen av president Saleh i 1978. Jemen har gått fra krig til krig. Hans politikk har gjort Jemen til en trygg havn for terrorisme, og det er ingen tvil om at dette vil påvirke stabiliteten i regionen og internasjonal skipsfart. Vi oppfordrer våre venner i EU til å presse regimet til det kollapser.

Kritiserer President Saleh holdt i går sin første kringkastede tale siden han kom hjem fra Saudi-Arabia. Den siste uka skal ifølge NTB 170 personer være drept i landet.

- La oss alle gå mot dialog, forståelse og fredelig overføring av makt gjennom valg og tidligere presidentvalg, sa Saleh.
Ali Nasser Mohamed mener presidenten forlengst har utspilt sin rolle. Han kritiserer nabolandene for å ikke ha engasjert seg nok i konflikten i Jemen, og krever at Golf-intiativet gjennomføres raskt. Avtalen ble meglet fram av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) tidlig i vår, og innebærer blant annet at Saleh skal gi fra seg makta mot at han ikke blir straffeforfulgt. Men på gata i Jemen føler mange at presidenten heller burde bli stilt for retten.

Forbannet Også president Saleh sier nå at initiativet skal innføres:

- Vi gjentar vår forpliktelse til Golf-initiativet. Vi vil implementere det slik det er. Det skal signeres av visepresident Abd Rabu Mandur Hadi.

KREVER HANDLING: Eks-president Ali Nasser Mohamed krever at president Saleh går av snarest. Foto: Privat
KREVER HANDLING: Eks-president Ali Nasser Mohamed krever at president Saleh går av snarest. Foto: Privat Vis mer

Samtidig var det i går nye demonstrasjoner i gatene. Folk er forbannet etter ny, grov vold fra regjeringsstyrker.

I de siste trefningene drepte regjeringsstyrker to, og skadde 18, etter at sivile uttrykte sin misnøye i gatene.

- Still barnemorderne for retten, har mannen på bildet øverst i artikkelen skrevet på overkroppen.

Frykter kollaps - Vi understreker viktigheten av umiddelbar gjennomføring av initiativet. Hvis ikke vil Jemen kollapse. Jemen er på randen av et fullstendig sammenbrudd. Borgerkrig truer freden og sikkerheten både lokalt og regionalt, sier Ali Nasser Mohamed.

- Vi beklager at land både i regionen og i resten av verden ikke har utøvd den nødvendige innflytelsen og lagt det nødvendige press for å få gjennomført initiativet. Det korrupte regimet til president Ali Saleh må fratre umiddelbart. Når han nå er kommet tilbake til Jemen bør han erklærte at han går av, hvis ikke vil det føre til en opptrapping på alle nivåer, sier Sør-Jemens ekspresident til Dagbladet.

- Hva har president Salehs styre gjort med Jemen?

- Han har ødelagt staten og institusjonene som Jemen bygger på. Han har latt sin familie ha all makt, slik vi også så i Libya og Irak.

HOLDT TALE: President Saleh talte til statlig TV i går. Han ber om at kampene i landet opphører. Foto: EPA/Scanpix
HOLDT TALE: President Saleh talte til statlig TV i går. Han ber om at kampene i landet opphører. Foto: EPA/Scanpix Vis mer