- Still Bush og Blair for retten

Binyam (30) satt på Guantanamo i fire år. Nå snakker han for første gang.

ANKOMMER LONDON: Binyam Mohamed (30) skjuler ansiktet for fotografene idet han ankommer London som en fri mann. Nå har han gitt sitt første intervju. Foto: Sang Tan/AP/Scanpix
ANKOMMER LONDON: Binyam Mohamed (30) skjuler ansiktet for fotografene idet han ankommer London som en fri mann. Nå har han gitt sitt første intervju. Foto: Sang Tan/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) - USA og Storbritannia konspirerte for å få meg fengslet, smeller det fra Binyam Mohamed (30). Mohamed har gjort sitt første intervju med BBC, og levner de to vestlige stormaktene liten ære.

- Finner dere bevis, still George W. Bush og Tony Blair for retten, er Mohameds oppfordring.

Mohamed satt fengslet på Guantanamo-basen i fire år, før han slapp ut i februar. Mohamed satt før dette tre år i et hemmelig fengsel i Marokko og CIAs «dark prison» i Kabul.

- Et sammenhengende mørke

Og det er herfra han har sine aller grusomste opplevelser, uttalte han i forbindelse med at han offentliggjorde dokumenter som skal vise at britiske MI5 visste at han ble torturert.

- Det lengste jeg har sittet sammenhengende i lenker er åtte dager. Jeg visste ikke om det var dag eller natt, og kunne verken stå oppreist eller sitte på vanlig måte.

Nå setter han ord på sine syv år i fangenskap.

- Det har vært syv år i et sammenhengende mørke, sier Mohamed, som ifølge BBCs reporter fysisk bærer klart preg av å ha gjennomgått et helvete.- Jeg har ikke følelser som en vanlig person lenger. Glede og sorg - jeg kan ikke føle det lenger. Det er ingenting som betyr noe lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer