TRAILERTRØBBEL: To trailere har sklidd av veien på E18 ved Kolbotn utenfor Oslo. Trafikken for øvrig går i sneglefart på hovedinnfartsårene rundt hovedstaden. MMS-foto: ROBIN BAHL
TRAILERTRØBBEL: To trailere har sklidd av veien på E18 ved Kolbotn utenfor Oslo. Trafikken for øvrig går i sneglefart på hovedinnfartsårene rundt hovedstaden. MMS-foto: ROBIN BAHLVis mer

Still vekkerklokka tidlig i dag

Veiene på Østlandet fulle av snø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været for hele Norge (og resten av verden) på Dagbladet.no/vaer.
• Se oppdaterte veimeldinger på Dagbladet.no/vei.

(Dagbladet.no): - Still vekkerklokka tidligere enn vanlig i morgen hvis du skal kjøre til jobb på morgenen. Med veien dekket av snø er det ikke noen god idé å ha hastverk, er rådet fra vakthavende meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center til folk på Østlandet.

Hans kollega Anders Sivle i Meteorologisk institutt samtykker.

- Det er ikke gode kjøreforhold, og man må være obs når man er ute og kjører, sier Sivle til Dagbladet.no.

Ulykker
Store deler av østlandsområdet er i kveld preget av et intenst snødrev, og føret er fryktelig i flere fylker; så vel i Buskerud som i Oslo, Akershus og Øst-/Vestfold meldes det om en rekke mindre ulykker, hvis årsak i all hovedsak kan spores til det dårlige været.

De fleste fjellovergangene mellom øst og vest i Sør-Norge er i skrivende stund enten stengt eller har kolonnekjøring.

- Vi har så langt brukt to timer på vei fra Drøbak til Oslo, og er ennå ikke framme, forteller bilist Robin Bahl (30) til Dagbladet.no. Vanligvis tar turen ca. tre kvarter.

30-åringen beskriver kaotiske forhold.

- Det er stort sett bare ett av de to kjørefeltene som er farbare, i tillegg står mange biler, spesielt utenlandske langs veien med problemer, forteller han.

Hos Vikings bilbergingstjeneste merker de virkningene av kjøreforholdene, og har opplevd stor pågang så langt i dag.

1700 biler berget
- Det tok av i ettermiddag, og så langt har vi hatt anslagsvis 300 bilberginger i østlandsområdet, opplyser Ellen Kilde Evensen, avdelingsleder for Vikings kundesenter, til Dagbladet.no i 19-tida.

I 23-tida opplyser Viking og Falck til NTB at de til sammen har reddet ca. 1700 biler over hele landet. Siden bilbergingsfirmaene ifølge Evensen regner med at rundt 60 prosent av bergingene skjer på Østlandet, er tallet for landsdelen ca. 1000.

Evensen forteller at ventetida for å få bilen berget på det verste var oppunder to timer.

- Men det var bare en kort periode. Nå er vi tilbake på det normale - mellom en halv og trekvart time, sier avdelingslederen, som understreker at Viking var godt forberedt på snøværet.

- Vi følger jo med på værmeldingene, og hadde kalt inn ekstraberedskap. Nå har vi ca. 45 redningskjøretøy i Stor-Oslo-området, mellom 80 og 90 på hele Østlandet, forteller Vikings Ellen Kilde Evensen.

Oslo-området hardest rammet
- Snøværet befant seg i utgangspunktet over Agder-fylkene, men beveget seg utover dagen mot det sentrale østlandsområdet - og nå er det nok Oslo med omegn som er hardest rammet. Været letter noe nordover i Oppland og Hedmark, og sør for Fredrikstad, sier Teigen til Dagbladet.no.

BUSS I NØD: Denne leddbussen fikk problemer på vei oppover Trondheimsveien i Oslo sentrum. MMS-foto: GEIR BARSTEIN
BUSS I NØD: Denne leddbussen fikk problemer på vei oppover Trondheimsveien i Oslo sentrum. MMS-foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Ifølge Meteorologisk institutts Sivle strekker uværet seg fra Telemark og nord til Mjøsa, på begge sider av Oslofjorden.

- Snøværet skyldes et digert lavtrykk som strekker seg helt fra Grønland og ned mot Storbritannia og kontinentet via Island og Norskehavet. Det vi opplever nå, er smålavtrykk som skyldes det store, opplyser Sivle.

Ifølge meteorologene vil snøværet fortsette utover kvelden og natta, før det avtar utover dagen i morgen.

- Det vil fortsette å snø noe, men langt fra så intenst som nå. For øvrig kommer mye av nedbøren som sludd og regn i varmere kyststrøk, sier Storms Teigen, som opplyser at Nord-Norge har landets desidert peneste vær i kveld.

Kollega Sivle forteller at temperaturen på Østlandet etter hvert vil stige med ca. én grad celsius, og at skillet mellom regn og snø vil bevege seg innover i landet.

Manglende kjetting
På tross av de mange uhellene er det i 23-tida ikke meldt om alvorlige personskader. Oslo-politiets operasjonsleder Vidar Hjulstad påpeker imidlertid at mange vogntogsjåfører ikke bruker kjetting, eller ikke vet hvordan de skal bruke den, og at dette er medvirkende årsak til mange av uhellene, skriver NTB.

Nyhetsbyrået melder også at trafikken på Rygge flyplass ble stanset mellom klokka 16 og 19.30.

I 23-tida laver snøen fortsatt ned i Oslo sentrum. Ifølge Aftenposten.no er alt tilgjengelig brøytemannskap utkalt.

- Men vi får ikke vært over alt på en gang, sier vaktoperatør Marius Råve ved Vegtrafikksentralen til avisa.

RIKSVEI 7: Fra tettstedet Sokna i Ringerike. - Trafikken er ennå tett på vei østover mellom Hallingdal og Hønefoss, og billistene sliter med mye snø i veibanen og dårlig sikt. Stedvis er det veldig glatt, sier Arne Tvervaag i 21-tida. Foto: ARNE TVERVAAG
RIKSVEI 7: Fra tettstedet Sokna i Ringerike. - Trafikken er ennå tett på vei østover mellom Hallingdal og Hønefoss, og billistene sliter med mye snø i veibanen og dårlig sikt. Stedvis er det veldig glatt, sier Arne Tvervaag i 21-tida. Foto: ARNE TVERVAAG Vis mer