Stille før en ny storm på Taksim-plassen

Opprørspolitiet byttet mannskap på Taksim-plassen idag tidlig. Nattskiftetet var utslitt. Det planlagte møtet mellom statsminister Erdogan og folk fra opposisjonen ser ut til å mislykkes før det starter.

HARDE KAMPER: Fra sammenstøtene i går kveld. Taksim-plassen er nå ryddet for demonstrander etter at det ble brukt massivt med tåregass i går og i natt.   REUTERS/Serkan Senturk Scanpix
HARDE KAMPER: Fra sammenstøtene i går kveld. Taksim-plassen er nå ryddet for demonstrander etter at det ble brukt massivt med tåregass i går og i natt. REUTERS/Serkan Senturk ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forutsetningene for åpne samtaler er ikke de beste, etter at demonstranter mener at politiet i natt gikk mye lengre enn det både statsminister Recep Tayyip Erdogan, og Istanbuls guvernør, Huseyin Avni Mutlu, sa de ville gjøre.

- Dette er brutalt Al-Jazeera melder at opprørspolitiet i løpet av natta fyrte av flere tåregassraketter mot Gezi-parken, den grønne øya midt i sentrum av Istanbul, som utløste opptøyene. Både statsministeren og guvernøren har forsikret at de ikke vil røre demonstrantene i Gezi-parken. Tåregassgranatene i natt blir derfor oppfattet som et dårlig tegn når det gjerder myndighetenes vilje til dialog med demonstrantene.

- Guvernøren lovte å ikke røre Gezi-parken. Men i åtte - ti timer har politiet angrepet, også i Gezi-parken. Dette er brutalt, sier en av demonstrantene, Ugur Ozcan, til Al-Jazeera. Reuters melder at nattens sammenstøt var de tøffeste siden opprørerre tok kontroll over Takksim-plassen for snart to uker siden.

Gezi-parken har blitt det tyrkiske opprørets hovedkvarter, og er ennå okkupert av demonstranter, etter snart to uker med opptøyer. Taksim-plassen, som ligger i direkte tilknytning til Gezi-parken er nå ryddet for barrikader, og trafikken skal nå gå som normalt. Noen av barrikadene er nå flyttet til Genzi-parken, melder BBC.

Ingen dialog Statsministerens lovede dialog, samtalen med demonstrantene, ser også ut til å bli undergravd. Nå viser det seg at han ikke møter demonstrantene, men mellom-menn mellom demonstrantene og regjeringen. Blant annet skal det dreie seg om en skuespiller og en aviskommentator. Mens representanter for dem som demonstrerer ikke er invitert til møtet med statsministeren.

Demonstrantene i Gezi-parken sier til BBC at de ikke anerkjenner representantene som etter planen skal møte statsminister Erdogan. Mye av hensikten med den foreslåtte «forsoningen» er dermed borte allerede før møtet finner sted.

I en TV-sendt tale i går kveld sa Erdogan at demonstrasjonene i realiteten var over.

- For dem som vil fortsette med disse tilfellene sier jeg; det er over. Fra nå av har vi ingen overbærenhet med dem, sa Erdogan.

Fire mennesker, tre demonatranter og en politimann, er døde i demonstrasjonene.