Stille før ormen

Årets mest vanvittige jakt er startet. Den internasjonale ekspedisjonen som skal forsøke å finne sjøormen i Seljordsvatnet, er i full gang med forberedelsene. Snart skal både sonarer og miniubåt brukes for å lokalisere det eventuelle uhyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et britisk fjernsynsteam på slep skal den 12 manns store gruppen lete etter sjøormen i 14 dager.

- På en måte er det guttedrømmen som går i oppfyllelse, sier ekspedisjonsleder, svenske Jan-Ove Sundberg til NTB. Selv anslår han lengden på en eventuell sjøorm til å være mellom 3 og 10 meter. Han vil gjerne dokumentere
en gang for alle at det finnes et uidentifisert vesen nede i det nesten 160 meter dype vannet.

Den internasjonale ekspedisjonen har bare to norske medlemmer, Arne Thomassen fra Lillesand og Vemund Bjørge fra Seljord.

- På sommeren for tre år siden så jeg noe som kunne minne om en svart bølge, hvor det kom liksom bølger fra midten, sier Bjørge alvorlig, og er litt bekymret for at skolestart kan stjele noen av de siste ekspedisjonsdagene for hans del.

Arne Thomassen begynte allerede i 1975 sin leting etter sjøormen.

- Jeg hadde hørt mange morsomme historier fra kolleger i Televerket om denne ormen. Derfor dykket jeg ned og fant noen spor. Hvis vi finner noe, tror jeg nettopp det er slike spor på bunnen som ikke er naturlige, sier han

til NTB.

Selv forsøkte han å plassere et undervannskamera i vannet, et kamera som begynte å ta bilder når noe kom i nærheten av ekkoloddet. Fangsten ble ikke helt som ventet: Mange bilder av fisker.

Den eneste som har vitenskapelig bakgrunn i ekspedisjonen, er marinbiologen Jason Gibb. Han jobber i en konserveringsorganisasj on i London, med jobboppdrag i Sør-Afrika. Den nysgjerrige briten leste om ekspedisjonen på internett, mens han så etter artikler om uidentifiserte dyr.

Han viser til at det helt opp til våre dager er funnet dyr som man ikke visste eksisterte, og åpner for at det kanskje finnes en ukjent fisketype i Seljordsvatnet.

(NTB)