Stille før stormen i Sivilforsvarets telt

De er er satt på vakt for å lytte til fjellet, men har ennå ikke hørt en eneste lyd. Enn så lenge.

LYTTER TIL FJELLET Sivilforsvaret er på plass ved fjellet Mannen i Rauma kommune. Her ser og lytter de etter tegn på raset som er meldt. Fra venstre: Caroline Gjerde Hovde, tjenestepliktig, Knut Farstad, tjenestepliktig, Jan Birger Kavli, fungerende distriktssjef og Elin Malones, figleder. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LYTTER TIL FJELLET Sivilforsvaret er på plass ved fjellet Mannen i Rauma kommune. Her ser og lytter de etter tegn på raset som er meldt. Fra venstre: Caroline Gjerde Hovde, tjenestepliktig, Knut Farstad, tjenestepliktig, Jan Birger Kavli, fungerende distriktssjef og Elin Malones, figleder. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAUMA (Dagbladet): - Hører dere noe?

Det er stille i Sivilforsvarets telt, veldig stille. Der ute hører de lyden av aggregatet som forsyner dem med varme og strøm. Ved siden av knaskingen av pizza og sjokoladekjeks, er aggregatet den eneste lyden de har hørt på skiftet som har vart siden klokka 16 mandag ettermiddag. Nå er klokka 22.

Stille før stormen Og det er derfor de er her, på grunn av lydene. De forteller at basen deres er en lyttepost.

- Vi har øynene våre, vi har ører og vi har nattkikkerter som vi har fått lånt fra Forsvaret. Det er det vi har, og det vi trenger, når vi skal følge med på fjellet, smiler FIG-leder Elin Malones, når Dagbladet er innom teltet.

Sivilforsvaret ble mandag kalt ut for på følge med på fjellet gjennom tre døgnskift på åtte timer hvert av dem. De skal også passe på at ingen tar seg over elva der politiet mandag innførte et oppholdsforbud ved det avsperrede området, et område der 120 000 kubikkmeter stein og jord er ventet å rase ut fra 1000 meters høyde på fjellet Mannen.

Selv om Sivilforsvaret opplever at det er stille, er det trolig bare et spørsmål om tid før stillheten brytes, Kanskje kommer raset i natt, kanskje kommer det senere. Det er med andre ord stille før stormen.

Raset kan komme tirsdag 11 personer som bor innenfor det utsatte området ved fjellet Mannen er evakuert i Rauma. Noen har sine hus i mer utsatte områder enn andre, og hvis naturkreftene er beboerne nådig, så vil raset fra Mannen ta en annen vei enn til hjemmene deres.

- Det er det naturen som avgjør. Vi kan aldri helt vite hvilken retning raset vil ta, sier Brigt Samdal ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

Det er ikke et spørsmål om det vil rase, men når det vil rase, fra Mannen. Samdal har tilbragt dagen i Rauma, og sier det nå bare er et tidspørsmål før fjellet vil buldre og ikke makte å holde igjen de store steinmassene.

Etter alt å dømme vil det komme noen små ras fra fjellet først, og både temperaturer og nedbørsmengder vil nå være med å avgjøre når disse rasene, og det store raset, vil komme.

Søndag kveld og natt til mandag gikk fjellet inn i en ny akselerasjonsfase. Hastigheten økte da fra syv milimeter til mellom to og tre centimeter i døgnet.

Så kom regnet, og temperaturene steg utover mandagen. Fjellet tåler mindre og mindre regn nå.

- Det vil kunne føre til at vi vi går inn i en ny akselerasjonsfase. Temperaturstigningene utløser ikke et ras i seg selv, men at det kommer regn på toppen vil kunne bidra til det. Vi beregner at det vil ta omtrent 12 timer fra nedbøren kom til den får sin virkning i en økt akselrasjon. Dette venter vi vil kunne skje natt til tirsdag.  Vi vet ikke når det endelige raset kommer, med det kan skje i løpet av tirsdagen, sier Samdal.

Et annerledes oppdrag I mellomtiden må vaktskiftet i Sivilforsvaret fortsette å spise sjokoladekjeks. De forteller at de hygger seg på skift, og synes oppdraget er spennende.

En slik situasjon er tross alt ikke dagligdags, påpeker de. - Det blir mye prat oss imellom om når og hvordan det raser. Vi er fire hobbyeksperter som sitter her, smiler Malones, som i likhet med de andre på vaktskiftet selvsagt håper raset kommer uten at noen mister hjemmene sine.

Overvåket i fem år Fjellet er ansett for å være svært rasfarlig og har blitt blitt overvåket av Åksnes/Tafjord Beredskap IKS i fem år. I begynnelsen av oktober ble det meldt at 40.000 kubikkmeter stein kunne rase ut fra 1000 meters høyde. Dette ble senere oppjustert til 120 000 kubikk - eller 12 000 lastebillass med stein.

Ekspertene følger konstant med på bevegelsene i det nær 1300 meter høye fjellet. Det var mandag ikke aktuelt å utføre noen kontrollert spregning.

 UTE OG SJEKKER  Caroline Gjerde Hovde, tjenestepliktig og Knut Farstad, tjenestepliktig sjekker agregatet for bensin. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UTE OG SJEKKER Caroline Gjerde Hovde, tjenestepliktig og Knut Farstad, tjenestepliktig sjekker agregatet for bensin. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer