Stille gråt ved dødens fly

IRKUTSK (AP/Dagbladet): - Det eneste som var igjen i leiligheten min, var kjøkkenknivene mine. Den sibirske kvinnen sto gråtende utenfor ruinene av sitt hjem i boligblokka som ble smadret av det russiske kjempeflyet. - Hjelp meg å finne mannen min, tryglet hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store redningsmannskaper med lavinehunder gjennomsøkte i går ruinene etter flykatastrofen i Irkutsk uten håp om å finne flere overlevende. Gråten fra mennesker med savnede slektninger fulgte mannskapene gjennom den iskalde sibirnatta.

Flammehav

Redningsmannskapene hadde seint i går kveld funnet 62 omkomne, men flere var fortsatt savnet. 13 mennesker, blant dem åtte barn, er innlagt på sykehus med alvorlige brannskader.

- Det var bare flammer. Det fantes ikke mennesker. Bare flammer overalt, sier den russiske redningsarbeideren Galina Dmitrova.
- Flygeren og resten av mannskapet ble funnet der, sier nestlederen for den lokale redningstjenesten, Leonid Ismajlov. Bare to av dem hadde uniformer. Alle de 23 om bord i det gigantiske transportflyet ble drept.

Flyet hadde omkring 100 tonn drivstoff i tankene da to av maskinene sviktet og sendte giganten inn i boligområdet ved enden av flystripa ved den russiske flyfabrikken.

Dårlig drivstoff

Stanken av flybensin og brann hang tung over katastrofeområdet, og russiske medier mener dårlig drivstoff kan være årsaken til at to av maskinene sviktet sekunder etter at flyet tok av. Antonov-124-maskinen hadde lastet om bord to jetfly for eksport til Vietnam da det styrtet like ved flyfabrikken.

Hjemløse russere søkte i går gjennom sine utbrente leiligheter i håp om å finne noen kjære eiendeler, men brannsprøyter og 30 kuldegrader hadde forvandlet ruinene til isfjell av aske og murstein. Redningsmannskapene måtte sage seg gjennom bygningene i håp om at lavinehundene skulle finne overlevende. Håpet svant for hvert sekund.
Ulykken skjedde ved to-tida lokal tid lørdag da mange av innbyggerne i gata gjorde helgeinnkjøp.

KATASTROFE:</B> Vraket ligger brukket med halen i en ødelagt boligblokk.