Stille krig på horestrøket

GLASGOW (Dagbladet): Det er krig i bakgatene i den skotske byen Glasgow. Flere hundre prostituerte og et stort antall politimenn kjemper sammen mot en ukjent fiende: Mannen eller mennene som har drept sju prostituerte i løpet av like mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes mellom 800 og 1000 prostituerte i den skotske industribyen. Sju døde kvinner måtte til før politi et valgte å marsjere ut i gatene.

Dagbladet besøkte Glasgows bakgater, og fant mørke kvartaler, langt færre prostituerte enn vanlig, og et enormt antall politimenn på vakt. De frykter at drapsmannen skal slå til på nytt. Kritikken vil i så fall hagle.
- Politiet har ikke gjort nok. De har ikke etterforsket drapene grundig. Helt til nå har de sett på disse jentene som samfunnets tapere, og derfor har de ikke satset på å bringe klarhet i saken, sier Lynn Nixon. Hun er mor til Diana McInally, den første prostituerte som ble drept i Glasgow i 1991.

Forstyrret

Bakgatene i Glasgow er som hentet ut av en kriminalroman, med sine små og trange smug. Det er lite folk her etter mørkets frambrudd.

Det var en av disse bakgatene den prostituerte Margo Lafferty besøkte sammen med en kunde sist lørdag. Margo kom aldri tilbake.

Hun ble funnet brutalt kvalt i en av de mørke gatene. Da gikk storalarmen.

Kritikken mot politiet har vært knallhard, de prostituerte er redde, og drapet har utløst en politisk diskusjon om hvorvidt det er riktig at prostitusjon er kriminalisert.

Drapene har forstyrret den vanlige trafikken på horestrøket. Det er lite kunder. Politiet stopper dem som drister seg inn, og de prostituerte har alarmer og våpen.

En av de prostituerte jentene, Anne (24), har bevæpnet seg med en sprøyte fylt med hiv-infisert blod. Anne forteller at hun tidligere jobbet som modell, men ble tatt av «narkotikadjevelen» og trekker nå fast på strøket i Glasgow.

- Jeg har den farlige sprøyta i veska, og skulle en kunde forsøke å angripe meg, vil jeg kjøre sprøyta i ham, sier Anne.

Politiet trener jentene

Politiet har omsider også reagert. De er ikke lenger ute på strøket for å bøtelegge prostituerte. De vil nå jobbe sammen med jentene, og heller fakke en drapsmann.

- Vi har tilbudt jentene alarmer. I tillegg vil spesialinstruktører fra politiet trene jentene i selvforsvar, opplyser politiet i Glasgow.
Politiet påpeker imidlertid at de så langt ikke har holdepunkter for at det er en og samme seriemorder som har bestemt seg for å rydde opp på horestrøket i Glasgow.

Drapene er ikke like, og de er skjedd over lang tid.