India:

«Stille morder» kan drepe millioner

Forurenset luft kan senke levetida til indiske innbyggere med nesten ti år.

TYKK LUFT: En kommunal ansatt feier en gate midt i New Delhi 25. november 2021. Foto: Jewel SAMAD / AFP / NTB
TYKK LUFT: En kommunal ansatt feier en gate midt i New Delhi 25. november 2021. Foto: Jewel SAMAD / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Dårlig luft kan redusere forventet levealder til hundrevis av millioner indere med så mye som ni år - nesten ti -, ifølge en fersk studie fra Energy Policy Institute ved University of Chicago (EPIC).

Studien fant også ut at hver eneste av Indias 1,3 milliarder innbyggere puster inn forurensningsnivåer som overstiger retningslinjer fastsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ifølge WHO forårsaker luftforurensning anslagsvis 4,2 millioner for tidlige dødsfall i verden hvert år. Hovedsakelig som følge av økt dødelighet fra hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveisinfeksjoner.

Kullnasjon

De siste åra har Indias forurensningsproblem forverret seg, delvis på grunn av at landet er avhengige av fossilt brensel, spesielt kull.

På det nylige klimatoppmøtet i Glasgow var India blant en gruppe land som ble nevnt som en av nasjonene som må begynne å redusere utslippene sine.

I New Delhi krever skadelig luft titusenvis av liv hvert år, ifølge en analyse av IQAir-data fra Greenpeace.

DRAMATISK: Et ektepar opplevde alles mareritt da de nylig skulle kose seg med litt parasailing på Nagoa Beach i India. Video: KameraOne / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Blitt vant til forurensningen

Til tross for den forverrede luftkvaliteten, har flere i lokalbefolkning i New Delhi blitt så vant til den forurensede lufta at de ikke ser ut til å legge merke til den lenger, skriver CNN.

De skriver at mange av innbyggerne ferdes rundt i gatene uten ansiktsmaske, og har blitt vant til å puste inn de høye forurensningsnivåene.

Omprakash Mali, en 50 år gammel gartner, sier til den amerikanske kanalen at luftforurensningen ikke påvirker ham eller arbeidet hans.

- Vi jobber med gjørme og støv som gartnere, så jeg føler ikke noe på luftforurensningen, sa han.

New Delhi er rangert blant verdens mest forurensede byer, og luftforurensningen der nådde «farlige» nivåer i begynnelsen av november, ifølge Indias nasjonale luftkvalitetsindeks (AQI), som sporer skadelige partikler i luften.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer