Stille om i Forsvaret

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er farlig god i amerikansk slik det snakkes av Donald Rumsfeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En svært

framtredende norsk etterretningsmann sa en gang at det ikke var bra for en norsk forsvarsminister å kunne engelsk for godt. I den kalde krigens mer intense faser kunne det være i norsk interesse å holde de ivrigste amerikanerne på armlengdes avstand. På flytenden engelsk er det lettere å bli revet med og glemme hvor man kommer fra, hvem man er og hva man representerer. Advarselen er dessverre ikke gått ut på dato.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er farlig god i amerikansk slik det snakkes av Donald Rumsfeld. Det norske forsvaret er ført inn i en dramatisk omstilling under hennes ledelse. Noe av det som gjøres er åpenbart inspirert av tanker om bruk av militær makt som er gått solid ut på dato i Fallujah og Saddam City.

Forsvarsministeren

og hennes rådgivere i departementet driver fram en omlegging etter visse radikale ideer som Rumsfeld brakte med seg inn i Pentagon. Ideer som holdt på å koste ham jobben. Men så kom angrepene den 11. september 2001 og sluttet rekkene. Irak skulle være det store beviset på hva såkalt mobilt nettverksforsvar og smarte våpen kan utrette på slagmarken. Siden har virkeligheten meldt seg med asymmetrisk tyngde, for å si det sånn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer