Stille som i graven

Alle de tiltalte i NOKAS-saken kommer til å snakke når de stiller seg i vitneboksen. Men lojalitet og frykt gjør at de fleste bare vil snakke om seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Kjell Alrich Schumann, Metkel Negassie Betew og Ridvan Halimi har ennå ikke sagt et ord til politiet, men nå har de bestemt seg for å snakke.

Når rettssaken starter vil alle gi sin forklaring i vitneboksen. Etter det Dagbladet erfarer, vil flere av de tiltalte komme med utsagn som overrasker både politi, statsadvokat og dommerne under rettssaken, men de vil ikke snakke om andre enn seg selv.


Det kriminelle miljøet krever lojalitet, og få vil være villige til å sladre, enten av frykt eller lojalitet.

Noen vil forhindre at kamerater blir trukket inn i saken, andre er redde for represalier fra et hardt kriminelt miljø hvor tysting er en dødssynd.

Drapsfrykt

Johnny Thendrup og David Toska har tilstått at de var med på ranet, men begge har gjort det klart at de bare snakker om sine egne roller.

De nekter å si noe som helst om de andre tiltalte. Erling Havnå har også innrømmet å ha hjulpet en person med å skaffe bil og utstyr som ble brukt under ranet. Også han nekter å røpe identiteten til sin kontaktperson.


«Jeg tar heller 21 års fengsel og 20 års sikring enn å få en kule i panna,» har han sagt i politiavhør.

 SPENNING: Mange av de tiltalte i NOKAS-saken har vært svært lite snakkesalige overfor politiet. Både Kjell Alrich Schumann, Metkel Negassie Betew og Ridvan Halimi vil gi sin første forklaring under selve rettssaken. Foto: Politiet
SPENNING: Mange av de tiltalte i NOKAS-saken har vært svært lite snakkesalige overfor politiet. Både Kjell Alrich Schumann, Metkel Negassie Betew og Ridvan Halimi vil gi sin første forklaring under selve rettssaken. Foto: Politiet Vis mer

En 56 år gamle skipper fra Drammen har innrømmet at han tok vare på våpen som viste seg å stamme fra ranet. Etter det Dagbladet kjenner til, sier skipperen at han ikke aner hvem oppdragsgiveren var. Men selv om han visste det, hadde han aldri våget å røpe vedkommendes identitet.


«Da kan dere jo bare hente meg i kista,» skal 56-åringen ha sagt til politiet.

Alle snakker

David Toska har innrømmet at han var sentral i Stavanger-ranet. Samtidig har han gjort det helt klart overfor politiet at han vil skjerme sine medsammensvorne.

«Det er bedre for meg at noen uskyldige blir dømt enn at jeg hjelper til med at en skyldig blir dømt,» skal han ifølge Dagbladets kilder ha skrevet i sin tilståelse.

Dersom flere tiltalte kommer med innrømmelser i retten, tyder alt på at også de vil holde andre personer ute av bildet.

Nekter

- Min klient kommer til å snakke i retten. Han har hele tida sagt at han skal forklare seg når han har fått oversikt over saken, sier Marius Dietrichson, forsvarer til Metkel Betew. To andre, Dan Pettersen og Erling Havnå, kommer til å innrømme at de har medvirket til ranet, men de nekter begge to for å ha vært på Domkirkeplassen mandag morgen 5.april i fjor.

Den 56 år gamle skipperen vil erklære seg skyldig i etterpåfølgende bistand, men ikke noe mer.

Minst to av de tiltalte nekter for å ha hatt noe som helst med ranet å gjøre. Thomas Tendrup og Alf Henrik Christensen har vært i flere politiavhør, og begge har hele tida nektet for å ha vært med på eller medvirket til ranet på noen som helst måte.