Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stillehavsøstersen sprer seg til svaberg - det bekymrer forskerne

Er uønsket i Norge. 

ET PROBLEM: Stillehavsøsters har ingenting i Norge å gjøre. Foto: NTB Scanpix
ET PROBLEM: Stillehavsøsters har ingenting i Norge å gjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stillehavsøstersen er uønsket i norske farvann og har så langt først og fremst holdt seg på sandbunn og i beskyttede bukter. Nå er forskerne bekymret etter at østersen også har spredd seg til svaberg.

I det siste er stillehavsøstersen blitt funnet på glatte svaberg flere steder, skriver NRK.

- Vi ser nå en utvikling som er relativt skremmende. Dette er noe vi har sett spesielt i Norge, men som vi skal følge opp nå både i Norden og ellers, sier forsker Torjan Bodvin ved Havforskningsinstituttet. Han er en av landets fremste eksperter på skjell og stillehavsøsters.

På Sørlandet har østersen dukket opp i nærheten av flere populære badeplasser.

- Vanligvis finner vi stillehavsøsters i beskyttede bukter og viker, men nå har vi også begynt å finne det der hvor det er ganske tung sjø, sier Bodvin.

Miljødirektoratet manet tidligere i år til kamp mot stillehavsøstersen.

- Stillehavsøsters er blitt så etablert at vi ikke har mulighet til å utrydde den helt. Det er likevel flere tiltak vi kan gjøre for å forebygge at den sprer seg videre til nye områder der vi absolutt ikke ønsker den, som verneområder og verdifulle bade- og rekreasjonsområder, sa Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!