Stiller fjellkommune til veggs: - Ethvert forsøk på å gjennomføre svindelen vil bli møtt med kraftige reaksjoner

Naturfeide i Nore og Uvdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORE OG UVDAL (Dagbladet): - Omfattende arbeider er utført i sårbar natur uten at rettssikkerhetsgarantiene for naboene og de berørte av tiltakene er fulgt, skriver advokat Ivar Otto Myhre på vegne av forargede hytteeiere til ordfører Eli Hovd Prestegård (Sp) i Nore og Uvdal kommune.

I går skrev Dagbladet at hyttenaboer fikk sjokk da de oppdaget at en kilometer lang vei var gravd ut gjennom fjellidyllen i Breiset i Nore og Uvdal i Buskerud.

Stridens kjerne er en kabeltrase for gjennomføring av strøm til hytteområdet.

- Ulovlig vei - Dette er et voldsomt inngrep i naturen. I mine øyne er dette grov miljøkriminalitet. Kabeltraseen kunne ha blitt lagt nennsomt gjennom terrenget i en halv meter bred grøft. Isteden er det gravd ut en vei, sier hytteeier Vidar Thorbjørnsen.

Thorbjørnsen legger ikke skjul på at han tror kabeltraseen ble laget bred som en vei, med tanke på at den i framtida skal kunne brukes nettopp som en gjenomfartsvei inn til andre hytteområder, noe han mener utbyggeren, en grunneier med hytteområder, har stor egennytte av.

STILLES TIL VEGGS: Ordfører Eli Hovd Prestegården i Nore og Uvdal avkreves svar fra sinte hytteeiere. Foto: NTB Scanpix
STILLES TIL VEGGS: Ordfører Eli Hovd Prestegården i Nore og Uvdal avkreves svar fra sinte hytteeiere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror planen har vært at det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse. De har gravd ut en vei ulovlig i håp om å kunne få godkjent bruken av den i etterkant, sier Thorbjørnsen.

I korrespondanse med hyttefolket har Nore og Uvdal kommune gjort det klart at de ikke har noe ansvar i saken, da den berører forhold som reguleres av energiloven, ikke plan- og bygningsloven.

Varsler reaksjoner I sitt brev til Nore Energi 26. februar 2015 kommer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med krass kritikk av hvordan saken er håndtert. De mener at terrenginngrepet er unødvendig stort for å legge kabel.

Samtidig påpeker NVE at både kommunen og Nore Energi tar feil når de mener at plan- og bygnigsloven ikke spiller inn. Kommunen har altså ikke fulgt gjeldende lover og regler.

Dette blir også påpekt av advokat Ivar Otto Myhre, som representerer et grendelag av hytteeiere, i brevet til Nore og Uvdal kommune.

- Anlegget er ulovlig og kommunen må ta stilling til hvilke konsekvenser dette skal få. Ethvert forsøk på å gjennomføre denne «svindelen» om å tillate etterbruk av den ulovlige veien, vil bli møtt med kraftige reaksjoner, skriver Myhre, som nå krever at kommunen rydder opp.

Til Dagbladet sier Myhre at kommunen ved en tidligere anledning har tillatt etterbruk av en vei som ble gravd ut i utmark uten godkjenning.

- Mine klienter mistenker at det samme er i ferd med å skje i denne saken. Det er det jeg referer til som «svindelen», sier Myhre.

- Må forholde oss til lover og regler Nore og Uvdal-ordfører Eli Hovd Prestegården sier hun er kjent med saken «fra avstand» og at det er administrasjonen i kommunen som håndterer den.

- VOLDSOMT INNGREP: Hytteeiere frykter at dette er et forsøk på å snikinnføre en ulovlig vei i det sårbare naturområdet. Foto: Privat
- VOLDSOMT INNGREP: Hytteeiere frykter at dette er et forsøk på å snikinnføre en ulovlig vei i det sårbare naturområdet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har fått en orientering og har registrert at NVE mener det har skjedd ting som er i strid med loven. Vi må forholde oss til lover og regler, og jeg har en forventning om at det er gjort. Likevel registrerer jeg at det er delte meninger om dette, sier Prestegården til Dagbladet.

Ordføreren sier hun ikke kan si hva kommunen nå eventuelt vil foreta seg i saken. Fagsjefen er på ferie, og det har ikke lyktes Dagbladet å nå rådmannen i kommunen.

OPPRØRT: Hytteeier Vidar Thorbjørnsen. Foto: Øistein Norum Monsen
OPPRØRT: Hytteeier Vidar Thorbjørnsen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer