KREVER HANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener KrF må ta grep og sørge for at Norge tar imot 50 barnefamilier fra mottaksleirene på de greske øyene. Foto: NTB Scanpix
KREVER HANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener KrF må ta grep og sørge for at Norge tar imot 50 barnefamilier fra mottaksleirene på de greske øyene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Flyktningkrisen

Stiller KrF til veggs: - Dette er tida for å gripe inn i dette helvetet

Bjørnar Moxnes mener KrF bør vise muskler i asylpolitikken.

I helga fortalte Dagbladet om forholdene på innsida av den greske skrekkleiren Moria, som er fylt til randen av flyktninger som lever under helt umenneskelige forhold.

- Barna skader seg for å kjenne en annen smerte ta over hjernen i noen minutter, og sporene av tortur gjør at voksne menn knekker i knærne, sa lege Hanne Heszlein-Lossius, som nylig jobbet frivillig på klinikken i leiren.

Hun fortalte om flyktninger som har fått sine første asylintervjuer i 2023. I mellomtida bor de, spedbarn så vel som voksne, i telt i den iskalde vinterkulda.

Den britiske organisasjonen Oxfam meldte forrige uke om en 24 år gammel mann som ble funnet død i den bitende kulda.

- Ikke tid for å vente og se

Dagbladet skrev også om at KrF, med Knut Arild Hareide i spissen, gikk ut og krevde at Norge skulle stille opp for å finne en løsning, da Leger Uten Grenser i september meldte om stadig flere selvmordsforsøk blant unge i leiren.

- Norge må melde inn vår vilje til å stille opp for en felles løsning for disse flyktningene, sa han til NTB.

- Det går mot kaldere tider nå, og det er ikke tid for en «vente og se»-holdning. Om Europa ikke gjør noe nå, er faren stor for at det vil koste liv i vintermånedene, advarte han.

De siste ukene har KrF sittet i regjeringsforhandlinger med Høyre, FrP og Venstre. Ifølge Dagbladets kilder vil avtalen tidligst bli lagt fram i dag, tirsdag. En unik mulighet til å faktisk gjøre noe med dette selv, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- KrF må vise muskler

- Det virker som regjeringen ikke forstår alvoret i dette. Spedbarn sover i telt og folk forsøker å ta livet av seg fordi forholdene er så uholdbare. At dette blir godtatt i Norge er helt utrolig, sier Moxnes til Dagbladet.

Han viser både til Hareides utsagn fra september, og det faktum at de for litt over ett år siden støttet Rødts forslag om å ikke benytte Dublin-avtalen for å returnere asylsøkere til Hellas.

Nå mener han derfor at KrF må vise at de mener alvor i sitt ønske om å bidra.

- Nå har vinteren kommet, og det er tida for å gjøre noe for å hjelpe menneskene ut av det helvetet de lever i. Vi ber om at KrF sørger for at Norge umiddelbart evakuerer 50 barnefamilier, og oppfordrer flere land til å gjøre det samme.

Han foreslår også at bevilgningene til greske myndigheter bør økes betraktelig.

- Hellas sliter med enorm fattigdom, de er kjørt i grøfta av EUs knallharde utlånskrav. Med de begrensede midlene vi sender nå, har de ikke mulighet til å ta seg av alle som kommer.

Rekordantall flyktninger

I statsbudsjettet for 2019 foreslo regjeringen å ta imot 3000 flyktninger - en økning på nesten 1000 sammenliknet med 2018.

Den gang innrømmet Sylvi Listhaug til Dagbladet at dette var en beslutning som svir for FrP, men at hun håpet på innstramminger på andre områder.

- Alle skjønner at dette ikke er noe Frp ønsker. Så er det sånn at man må gi og ta når man samarbeider med andre, sa hun.

Onsdag ble det klart at av de 3000 kvoteflyktningene, skal 1000 være fra Syria, 900 fra Kongo og 500 fra Sør-Sudan - henhold til Dublin-avtalen.

I en e-post til Dagbladet sa justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) at det ville være uaktuelt for FrP å ta imot flere fra de greske flyktningleirene.

- Jeg har ikke så mye tiltro til Wara eller FrP i denne saken. Men jeg håper at KrF lar seg bevege av de rapportene vi ser fra leirene, og at de følger opp ønsket om å gjøre noe for å løse situasjonen.

Dagbladet har kontaktet Kjell Ingolf Ropstad og KrFs kommunikasjonsapparat. De ønsker ikke å svare på oppfordringen før regjeringsforhandlingene er klare.