STILLER FOR SJEFEN: Natalia Naroshnitskaja stiller i stedet for presidentkandidat Vladimir Putin i TV-debattene foran presidentvalget 4. mars. Med ryggen til Vladimir Zhirinovskij. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
STILLER FOR SJEFEN: Natalia Naroshnitskaja stiller i stedet for presidentkandidat Vladimir Putin i TV-debattene foran presidentvalget 4. mars. Med ryggen til Vladimir Zhirinovskij. (AP Photo/Ivan Sekretarev)Vis mer

Stiller med stand-in i partilederdebatter

Vladimir Putin stiller ikke selv i partilederdebattene på russisk TV. I stedet sender han en kvinne i krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Vladimir Putin er klar favoritt til presidentvalget 4. mars. Men han har ikke noe behov for å vinne velgere med å stille i TV-duellene mellom partilederne foran valget.

I stedet sender han Natalia Naroshnitskaja, som tidligere var medlem av statsdumaen, og har en doktorgrad i historie.

Må styre landet Putins talsmann, Dmitrij Peskov, forklarer vikarordningen med at Putin må ta fri fra jobben hvis han skulle deltatt i TV-debattene, og det vil ikke Russlands sterke mann.

Den første av Putins «debatter» går av stabelen i dag, og motstander er den munnrappe politiske klovnen, Vladimir Zhirinovskij, som holder til på ytterste høyre fløy.

Han har blant annet gått inn for flerkoneri for å løse Russlands demografiske problemer, og han har sagt at russiske soldater bør vaske sine støvler i Det indiske hav.

Press hjalp ikke Det har vært usikkerhet knyttet til hvorvidt Putin ville delta i TV-debattene før valget. Han har selv sagt at det er viktigere å styre landet enn å delta i debatter.

Den russiske statsministeren har for første gang vært utsatt for betydelig politisk press fra den russiske middelklassen, etter påstander om massiv valgfusk, og dokumentasjon av en del konkrete tilfeller, ved parlamentsvalget 4. desember i fjor. Men det presset var ikke sterkt nok til å tvinge Putin til å stille i åpne debatter med sine motstandere.

For nå har vi svaret på om Putin stiller i åpen debatt foran folket. Putin stiller, men kun via stedfortreder.