Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stiller min plass til disposisjon

Forsvarssjef Sigurd Frisvold sier det er hans ansvar. Kristin Krohn Devold ønsker at Frisvold blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Milliard-sprekk i Forsvaret

Les også: - Krohn Devold er en belastning

(Dagbladet.no:) Forsvarssjef Sigurd Frisvold og sjefen for forsvarsstaben, Sven Ivar Hansen arrangerte i dag pressekonferanse etter avsløringene i både Dagbladet og VG om budsjettoverskridelser på rundt 1 milliard kroner i 2004.

Uvitende

På pressekonferansen kom det fram at ledelsen Forsvaret har vært helt uvitende om den gigantiske milliardsprekken helt fram til nylig.

For mindre enn en måned siden viste ifølge ledelsen prognosene for hele Forsvaret at budsjettet så ut til å gå i null for 2004.

- Prognosen 21. desember var at vi gikk omtrent i null, sier Sven Ivar Hansen til Dagbladet.no.

12. januar fikk Frisvold informasjon om milliardsprekken, et underskudd i hele organisasjonen som etter avsløringer i både VG og Dagbladet i dag nærmer seg en milliard nroske kroner. 

VIL GÅ AV: Forsvarssjef Sigurd Frisvold sier han stiller sin plass til disposisjon, og at det er opp til forsvarsminister Kristin Krohn Devold å bestemme når han eventuelt skal gå av. Her fra dagens pressekonferanse. Foto: SCANPIX
VIL GÅ AV: Forsvarssjef Sigurd Frisvold sier han stiller sin plass til disposisjon, og at det er opp til forsvarsminister Kristin Krohn Devold å bestemme når han eventuelt skal gå av. Her fra dagens pressekonferanse. Foto: SCANPIX Vis mer

Hva som har skjedd på de 23 dagene da nesten en milliard kroner dukket opp i minus er uklart.

Generalløytnant Hansen opplyser at det nye datasystemet Golf ble implementert i 2003, og at det skapte problemer. Han vil imidlertid ikke legge skylda på dette.

- Dette er ikke et systemproblem, men et spørsmål om hvordan vi bruker systemene, sier sjefen for Forsvarsstaben.

Først i 2007 skal implementeringen av det nye datasystemet være ferdigstilt. Arbeidet ble satt igang i 2003.

Til disposisjon

Forsvarssjef Sigurd Frisvold varslet allerede i desember at han går av fra stillingen som forsvarssjef etter etter seks år i sjefsstolen. Planen var at han skulle avtre ved påsketider, men på pressekonferansen i dag sa Frisvold at han stiller sin stilling til disposisjon.

- Det har jeg i dag informert statsråden om, sier Frisvold.

- Årsaken til min beslutning er denne konkrete saken. Det er mitt overordnede ansvar å styre budsjettene. Derfor gjør jeg dette, sier han.

- Er du villig til å gå av umiddelbart?

- Det er opp til statsråden.

- Fra første gang jeg så dette mente jeg at det var av slik størrelse at jeg måtte stille min plass til disposisjon, sier forsvarssjefen, som la seg totalt flat for kritikken i dag.

Fikk beskjed for ei uke siden

Han sier han først fikk vite om sprekken 12. januar. Statsråden ble informert dagen etter.

- Det er høyst utilfredsstillende at jeg fikk vite det først på dette tidspunktet, sier Frisvold, som legger til at det største merforbruker er registert i Hæren og Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO.

- 13. januar ble statsråden informert, tallene var ikke nødvendigvis de tallene vi har i dag, sier forsvarssjefen. 

Han opplyser at også stillingene til sjef i Hæren, generalmajor Lars Sølvberg, og administrerende direktør i FLO, Erik Hernes, blir stilt til disposisjon.

- Det vil også få personellmessige konsekvenser for dem som har kapittelansvar for Hæren og FLO, der det største merforbruket er registrert, opplyser Frisvold.

Han ønsker ikke å kommentere når disse må gå, annet enn at stillingene blir stilt til disposisjon og er under hans ansvarsområde. Det er altså han som bestemmer når de må gå.

Forsvarssjefens stilling er det imidlertid statsråden som avgjør.

Kan bli høyere

Foreløpige tall som ble presentert på pressekonferansen i dag viser et netto merforbruk i Forsvaret på 650 millioner kroner i 2004. I tillegg kommer et etterslep fra 2003 på 220 millioner kroner samt utestående fordringer på cirka 80 millioner kroner.


Forsvarssjefen understreker at dette ikke er endelige tall, men han ønsker ikke å spekulere i om sprekken kan bli høyere eller lavere.

Han ønsker heller ikke å si noe detaljert om hva overskridelsene skyldes.

- Når vi får alle tallene på plass, vil vi presentere årsakene i årsrapporten 15. februar.

Krohn Devold: - Svært alvorlig

Krohn Devold sier at hun fikk beskjed før jul om at Forsvaret ville gå i balanse. Hun gjør det derfor klart at overforbruket må dekkes inn gjennom innstramminger i 2005.

- Dette er en svært alvorlig situasjon, og det er i seg selv alvorlig at overskridelsene ikke ble oppdaget tidligere, sier hun til NTB.

Krohn Devold understreker at forsvarssektoren er hennes ansvar, og at hun akter å rydde opp i dette. Forsvarssjefen udnerstreket imidlertid på dagens pressekonferanse at omstillingsmålene for Forsvaret i 2005 ligger fast.

Ifølge NTB ønsker forsvarsminister Kristin Krohn Devold at Frisvold skal fortsette. Da pressen informerte forsvarssjefen om dette under pressekonferansen, ønsket han ikke å kommentere det.

- Jeg vil fortrinnsvis snakke med statsråden direkte.

<B>SITTER ANTAKELIG TIDA UT:</B> Forsvarsministeren ber i dag forsvarssjefen om å bli sittende i stillingen. Han varslet i fjor at går av 1. april.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media