Corona-situasjonen

Stiller munnbind-ultimatum

Mandag ble det registrert 831 tilfeller nye smittetilfeller i Oslo. Det er det høyeste noen gang i løpet av pandemien. Nå hever kommunen beredskapsnivået til nivå tre. Samtidig stiller byrådslederen et ultimatum til innbyggerne.

ØKT SMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det kan bli munnbind-påbud i Oslo dersom smitten øker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en krevende situasjon som skaper uro og bekymring, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Mandag ble det registrert 831 nye smittetilfeller i Oslo. Det er det høyeste som noen gang er registrert i hovedstaden. Kommune hever nå beredskapsnivået til nivå tre. Det er det høyeste nivået.

Etter anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre, i butikker og taxi forrige uke, kommer byrådslederen nå med et ultimatum til befolkningen.

- Vi overvåker nå munnbindbruken. Dersom anbefalingen ikke overholdes, vil vi løpende vurdere et påbud.

Innfører ikke nye tiltak

I sitt siste faglige grunnlag til regjeringen oppfordrer Helsedirektoratet kommuner med økende smittepress om å innføre en rekke tiltak. Deriblant å redusere antallet nærkontakter, vurdere begrensninger om antall personer på arrangementer, og påbud om bordservering.

Helsedirektoratet anbefaler på nasjonalt nivå at arbeidsgivere bør tilrettelegge for hjemmekontor der det er mulig. FHI anbefalte derimot at hjemmekontorrådet bare anbefales i områder med økende smitte og belastning på helsetjenestene.

Oslo kommune innfører ingen nye tiltak.

- Forrige gang vi hadde munnbindpåbud var det i et helt nedstengt samfunn. Nå er vi i en helt annen situasjon, svarer Johansen på spørsmålet om hvorfor ikke disse tiltakene ikke innføres.

- Gjør stor skade

Byrådsleder Raymond Johansen påpeker at selv om det settes smitterekorder i hovedstaden, ser tallene helt annerledes ut for sykehusinnleggelse og dødsfall. Helsedirektoratet anbefaler tiltakene for kommuner med både høyt smittetrykk og press på helsevesenet. Det er ikke tilfelle i Oslo, sier byrådet.

- Gjør vi mer inngripende tiltak enn det som er nødvendig og forholdsmessig, så vil det gjøre stor skade. På folkehelsen, psykisk helse, næringsliv og kulturliv, sier Johansen på pressekonferansen.

Han understreker likevel at pandemien ikke er over, og at selv om kommunen nå har kontroll på situasjonen, så kan dette endre seg.

- Nå spres omikron-varianten i verden. Det er fortsatt mye vi ikke vet om varianten. Likevel er situasjonen i dag en helt annen enn tidligere. Vi har kontroll, men det kan endre seg.

Vaksine-lovnad

60 prosent av de over 65 har nå fått en tredje vaksinedose, opplyser helsebyråd i Oslo Robert Steen.

- Alle over 65 år vil få tilbud om dose tre innen jul, lover byråden.

Han oppfordrer alle om å ta oppfriskningsdosen.

Over 80 prosent av den voksne befolkningen i hovedstaden er nå fullvaksinert, og over 90 prosent har fått første dose.

Steen forteller at 25 prosent av de smittede er i under 20 år. De fleste av disse er uvaksinert, eller bare vaksinert med en dose. Dette fordi de er for unge til å få to doser.

Som en del av tiltakene i Oslo kommune, massetestes barn på 5. til 10. trinn. Dette utgjør over 40 000 barn, som nå kan teste seg hjemme to dager i uka.

Helsebyråden peker på at den økte smitten også kan ha en sammenheng med at flere tester seg, også voksne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer