Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stiller spørsmål til rettssakens lovlighet

Kari Hilde French delte ut protestbrev i Ndolo-fengslet.

PROTESTBREV: Dette brevet har Kari Hilde French delt ut i Kongo, i samarbeid med The Death Penalty Project. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
PROTESTBREV: Dette brevet har Kari Hilde French delt ut i Kongo, i samarbeid med The Death Penalty Project. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(KONGO/Dagbladet): Brevet som Kari Hilde French har delt ut i fengslet til ledere og journalister gjennom organisasjonen «The Death Penalty Project» stiller spørsmål rundt lovligheten av rettssaken mot Joshua French.

De mener at å føre saken i en militær domstol er et brudd på den kongolesiske grunnloven og hevder at rettssaken derfor bryter med «The Military Judicial Code» i Kongo.

Det henvises til artikkel 156 i grunnloven som tillater landets president å overføre en straffesak til en militær domstol, men at en slik overføring bare er lovlig når landet er i krig eller når presidenten har erklært unntakstilstand og overføringen er blitt godkjent av ministerutvalget.

I brevet står det videre at rettssaken mot Joshua French vil være urettferdig og og vil sette Kongo i brudd med «The African Charter» og «International Covenant on Civil Political Rights».

En ulovlig rettssak Det argumenteres også for at Joshua French ikke er og aldri har vært en del av den kongolesiske forsvaret, og at rettssaken derfor er i brudd med grunnloven og ulovlig.

Ifølge brevet står det også at French heller ikke oppfyller noen kriterier som tilsier at han skal bli stilt for en militær domstol. Det at han sitter i et militært fengsel skal heller ikke ha noen betydning for hva slags domstol han skal stilles for.

Til slutt står det at det er en stor risiko rundt Joshua French sine rettigheter til en rettferdig rettssak, bortsett fra at han stilles i en militær domstol.

Det var store bekymringer rundt hvordan han ble behandlet under den første rettssaken der han sto tiltalt sammen med Tjostolv Moland. Derfor tror Kari Hilde Frech og The Death Penalty Project at behandlingen han får under denne rettssaken ikke vil være noe bedre.

For syk til å forklare seg I går besøkte Joshua French sykehus for å bli undersøkt. Det er den siste tida stilt spørsmål rundt helsetilstanden hans og om han er i stand til å stille i rettssaken i dag.

- Han er ikke i stand til å forklare seg for retten på en forsvarlig måte. Han er ikke i stand til å forstå alt som blir sagt i en rettssal. Han har behov for hvile og behandling, og av den grunn må retten utsette dette. Det er rettens ansvar å se til at tiltalte er i stand til å forklare seg, sa hans forsvarer Hans Marius Graasvold i dag.

Han ville ikke gå nærere inn på helsetilstanden til French, men var klar på at formen hans er veldig dårlig.

- Jeg beskriver ikke hans helsetilstand mer konkret enn dette. Det sentrale her er at han ikke er i stand til å gjennomføre en rettssak. Han kommer til å møte, men han er ikke i stand til å gjennomføre noen rettssak, sier Graasvold.

Ved 10.00-tida hadde ikke Dagbladets journalister i Kongo observert Joshua French.

KINSHASA: Brevet ble også delt ut til journalistene som dekker rettssaken. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
KINSHASA: Brevet ble også delt ut til journalistene som dekker rettssaken. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media