Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Twittermeldinga som kan felle Tesla-sjefen:

Stiller spørsmål ved Musks mentale tilstand: - Hva sier dette om dømmekraften?

Tesla-sjefen forklarer nå hva som skjedde da han postet den omstridte twittermeldinga om å ta selskapet av børs.

TWITRER: Teslasjef Elon Musk får kritikk for meldinger han poster på Twitter. Nå varsler Det amerikanske finanstilsynet (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) at de vil granske Elon Musk og Tesla for å ha villedet investorer via det sosiale mediet. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / Scanpix
TWITRER: Teslasjef Elon Musk får kritikk for meldinger han poster på Twitter. Nå varsler Det amerikanske finanstilsynet (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) at de vil granske Elon Musk og Tesla for å ha villedet investorer via det sosiale mediet. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tesla-gründer Elon Musk er en ivrig bruker av Twitter. I sommer la han ut en melding som han seinere gikk ut og beklaget. Nå har det amerikanske finanstilsynet varslet en granskning av ham etter en annen twittermelding undertegnet Musk.

Musk fikk særdeles hard medfart etter at han brukte betegnelsen «pedo» om dykkeren Vern Unsworth under redningsaksjonen av fotballaget i Thailand i sommer, etter at dykkeren hadde uttalt seg ganske negativt om miniubåten Musk sendte ned til Thailand.

Musk beklaget uttalelsen, men har på ingen måte stoppet å bruke Twitter.

Og nå har det gått så langt at enkelte stiller seg spørsmål ved Musks mentale tilstand når han hamrer ned meldinger på det sosiale mediet.

- Hva sier dette om dømmekraften til den personen som iverksetter dette? Det må styret få svar på, sier Charles M. Elson, direktør for Weinbergs senter for eierstyring og selskapsledelse ved Delaware-universitetet til New York Times.

- Kan ha villedet

Uttalelsen kommer i etterkant av nyheten om at Det amerikanske finanstilsynet (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) har varslet at de vil granske Elon Musk og Tesla for å ha villedet investorer.

Og granskningen skjer som følge av en twittermelding, undertegnet Tesla-sjefen.

Den 7. august meldte han at han ønsket å gjøre Tesla til et privat selskap igjen, ved å ta selskapet av børs til en kurs på 420 dollar pr. aksje.

- Finansieringen er sikret, skrev han.

- Kursen steg

Å annonsere noe sånt via Twitter er ikke vanlig praksis, påpeker markedskommentator og porteføljeforvalter Olav Chen hos Storebrand.

- Det er normalt at den som tar et selskap av børs, betaler mer enn verdibørsen. Derfor gikk verdien av Musks selskap opp etter twitter-kunngjøringen, sier Chen til Dagbladet.

- UVANLIG: - Å annonsere noe sånt via Twitter, er ikke vanlig praksis, påpeker markedskommentator og porteføljeforvalter Olav Chen hos Storebrand. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
- UVANLIG: - Å annonsere noe sånt via Twitter, er ikke vanlig praksis, påpeker markedskommentator og porteføljeforvalter Olav Chen hos Storebrand. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Problemet er at Musk selv er en stor eier av aksjene i Tesla, og at hans egen formue økte i takt med at aksjene steg. Han ble altså selv rikere, fortsetter markedskommentatoren.

Så lenge det er en sannhet i at Musk vil kjøpe ut andre, har han i utgangspunktet ikke gjort noe straffbart, tror Chen.

- Personlig tror jeg ikke han gjorde dette for å tjene penger. Jeg tror han faktisk ønsker å ta selskapet av børs, at han er lei av mange eiere og at det også er mange som snakker aksjekursen ned - og at enkelte jobber for å shorte aksjen på børs ved å spekulere i, og stille spørsmål ved om det går dårlig, eller at det er lang leveringstid på bilene og så videre.

- Potensielt alvorlig

Som Tesla-sjef er det Musk sier offentlig om sitt eget selskap, underlagt en rekke lover og regler. Derfor er også Musks uttalelse om at finansieringen av den potensielt gigantiske børsexiten er sikret, så viktig for SEC å få klarhet i, skriver New York Times.

- Hvis den (finansieringen) ikke er sikret, er det potensielt en veldig alvorlig feilrepresentasjon, og et nokså klart brudd på reglene, sa jusprofessor John C. Coffee Jr. ved Columbia-universitetet til avisa tidligere denne uka.

New York Times skriver at det er ulovlig for en direktør av et aksjeselskap å «med vitende eller uaktsomhet» komme med «feilaktige uttalelser om selskapet», ifølge John Coates, jusprofessor ved Harvard universitet.

En talsperson for Tesla ønsker ikke å kommentere saken overfor den amerikanske avisa.

- Smertefullt år

Selv har Musk nå, i et intervju med New York Times, forklart historien bak twittermeldinga han sendte den 7. august.

Her sier han at han sendte den da han satt i bilen, på vei til flyplassen, og at han ikke hadde rådført seg med noen før den ble postet. I intervjuet avviser han videre alle anklager om at han kan ha vært ruset da han sendte tweeten.

I intervjuet snakker Musk også om ekstremt lange arbeidsdager, arbeidsuker på 120 timer, mangel på ferie og søvn.

- Dette året har vært det vanskeligste og mest smertefulle i min karriere, sier Musk - og forteller om utfordringer med å sove og om sin bruk av sovemedisin.

Videre forteller han at han feiret bursdagen sin alene, og at han sjeldent ser venner og familie.

I intervjuet sa Musk også at han ikke angrer på twittermeldinga han postet 7. august.

- Hvorfor skulle jeg det, spør Musk og tilføyer at han ikke har noen planer om å stoppe å bruke plattformen.

TRAILER: I dokumentaren «Do You Trust This Computer?» kommer en rekke eksperter, blant dem Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk, med dystre spådommer om hvordan kunstig intelligens kommer til å påvirke menneskeheten i framtida. Video: Cinetic Media / Papercut Films Vis mer Vis mer

Kursen gikk ned

At Musk valgte plattformen Twitter til å annonsere nyheten, er ikke vanlig, påpeker Chen.

- Det vanlige er å innkalle til en pressekonferanse eller kanskje sende ut en pressemelding, og at alle aksjonærer får nyheten samtidig, forklarer markedskommentatoren.

Nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med advokater som mener Musks twittermelding kan ha gått imot USAs sikkerhetslov - om det viser seg at han har villedet investorene.

Denne nyheten har igjen skapt usikkerhet blant investorene og sendte aksjen ned igjen. Onsdag kveld var den ned tre prosent, ifølge DN.

Saudi-Arabia

Musks overraskende Twitter-melding forrige uke utløste spekulasjoner om at han ville være nødt til å låne massive pengesummer for å kunne ta Tesla av børsen, ifølge NTB.

Tesla-sjefen har uttalt i en pressemelding at han er i samtaler med Saudi-Arabias statlige investeringsfond og andre om å ta elbilprodusenten av børsen, og skrev mandag at det saudiarabiske fondet har kjøpt rundt fem prosent av Teslas aksjer.

Her skrev toppsjefen at han ikke er i tvil om at saudiaraberne vil finansiere en slik transaksjon, men en avtale er ikke sluttført.