Stiller spørsmål ved Putins motiver: Mener han vil beskytte «tyrannen» al-Assad, ikke angripe IS

NATO-general bekymret for russiske våpen.

TALTE: Både Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama talte mandag til FNs generalforsamling i New York. Krisen i Syria er et sentralt tema, og hvordan man skal angripe problemet IS. Russland har sendt både styrker og våpen til Syria, men NATO-general Philip Breedlove er skeptisk til hva som egentlig er motivet bak noen av disse våpnene. Foto: EPA/CHIP SOMODEVILLA / POOL / NTB Scanpix
TALTE: Både Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama talte mandag til FNs generalforsamling i New York. Krisen i Syria er et sentralt tema, og hvordan man skal angripe problemet IS. Russland har sendt både styrker og våpen til Syria, men NATO-general Philip Breedlove er skeptisk til hva som egentlig er motivet bak noen av disse våpnene. Foto: EPA/CHIP SOMODEVILLA / POOL / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld norsk tid talte blant annet USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin for FNs generalforsamling, og senere møttes de to til et lukket møte.

Konflikten i Syria og trusselen fra terrororganisasjonen IS er tema for møtet, men der de to statslederne er skjønt enige om at noe må gjøres, er de sterkt uenige i hvordan.

Samtidig har Russland den siste tiden fraktet både våpen og personell til en base i Syria - våpen de sier skal brukes i kampen mot IS. Det er derimot NATO-general Philip Breedlove skeptisk til.

Avanserte våpen Ifølge Breedlove er det militære arsenalet som nå er fraktet til Syria, langt mer avansert enn det som er nødvendig for å bekjempe IS. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Han mener at deler av våpnene er der for å beskytte den syriske presidenten Bashar al-Assad. Den samme persidenten som av Obama ble beskrevet som «tyrann» og «en som slipper tønnebomber over barn».

- Vi ser noen veldig sofistikerte former for luftforsvar bli installert på disse flystripene, og det samme gjelder kampfly som skal kjempe mot andre kampfly. Jeg kan ikke si at jeg har sett IS benytte seg av fly som krever slike sofistikerte våpen, sier Breedlove.

Ifølge Pentagon har Russland nå 500 soldater stasjonert i Syria - i tillegg til jagerfly, stridsvogner og artilleri. Likevel er det bakke-til-luft-missilsystemene SA15 og SA22 som gjør Breedlove mest bekymret.

- Jeg har ikke sett IS bruke fly som krever SA15 eller SA22, sier han, og viser også bekymring for det faktum at dette kan bety ytterligere en «boble» der russerne kontrollerer luftrommet utenfor sine egne landegrenser slik de gjør over Krimhalvøya og over Det baltiske hav gjennom enklaven Kaliningrad.

- En kjempetabbe I sin tale til FN mandag kveld gjorde Putin det klinkende klart at han mente et samarbeid med Assad-regimet er den eneste løsningen.

AVANSERTE VÅPEN: Ifølge Breedlove er det militære arsenalet som nå er fraktet til Syria, langt mer avansert enn det som er nødvendig for å bekjempe IS. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Her et satelittfoto av basen nær den syriske kystbyen Latakia. Foto: AFP PHOTO / CNES / Distribution Astrium Services / NTB Scanpix
AVANSERTE VÅPEN: Ifølge Breedlove er det militære arsenalet som nå er fraktet til Syria, langt mer avansert enn det som er nødvendig for å bekjempe IS. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Her et satelittfoto av basen nær den syriske kystbyen Latakia. Foto: AFP PHOTO / CNES / Distribution Astrium Services / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en kjempetabbe å ikke samarbeide med syriske myndigheter, sa Putin ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dette standpunktet hadde ikke endret seg nevneverdig etter de lukkede samtalene med den amerikanske presidenten.

Putin selv beskrev møtet som «nyttig», men gjorde det samtidig klart at det er helt uaktuelt for de russiske styrkene som er sendt til Syria å delta i en bakkeoperasjon. Det skrev nyhetsbyrået AFP.

- Russland har planer om å øke støtten til Bashar al-Assads styre i Syria, sa presidenten.

BEKYMRET: Breedlove mener at deler av våpnene er der for å beskytte den syriske presidenten Bashar al-Assad. Den samme persidenten som av Obama ble beskrevet som «tyrann» og «en som slipper tønnebomber over barn». Foto: AFP PHOTO / ARMEND NIMANI / NTB SCANPIX
BEKYMRET: Breedlove mener at deler av våpnene er der for å beskytte den syriske presidenten Bashar al-Assad. Den samme persidenten som av Obama ble beskrevet som «tyrann» og «en som slipper tønnebomber over barn». Foto: AFP PHOTO / ARMEND NIMANI / NTB SCANPIX Vis mer

- Det syriske folket bør bestemme Assads skjebne, ikke Obama eller Frankrikes president François Hollande.

- Reagerte med vold og drap Obama snakket ikke med pressen da han forlot de lukkede forhandlingene, men han gjorde det som nevnt klart i sin tidligere tale hva han syntes om å jobbe sammen med al-Assad.

Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok han et oppgjør med dem som mener at al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

- Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama. 

- Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre. Vi kan ikke returnere til de gamle måtene å gjøre ting på, fortsatte den amerikanske presidenten. 

Den amerikanske presidenten understreket imidlertid at USA ikke vil være med på en løsning som lar Assad-regimet fortsette i makten. 

- Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa han.

Vil ha sanksjoner Også Storbritannia gjorde det i natt klart at de vil ruste opp i kampen mot IS, og ønsker at FN skal innføre sanksjoner mot de som reiser til Midtøsten for å slutte seg til terrororganisasjonen.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å stanse britiske borgere fra å reise for å kjempe for IS, sa en talsmann for statsminister David Cameron

- Disse sanksjonene er et mektig grep. Å fryse noens midler og pålegge dem et globalt reiseforbud, sender en klar og avskrekkende melding.

Dette er ifølge NTB første gang på flere år at den britiske regjeringen ber FN om å legge briter til på sin sanksjonsliste.

FORHANDLINGER: De to statslederne satt i natt i lukkede forhandlinger om krisen i Syria. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix
FORHANDLINGER: De to statslederne satt i natt i lukkede forhandlinger om krisen i Syria. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix Vis mer