Stiller tøffe krav til Sp

- Senterpartiet kan ikke være med å administrere en politikk som går på helsa løs for folk, sier Senterungdommens nyvalgte leder, Sigbjørn Gjelsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjelsvik mener Sp må ta et internt oppgjør i regjeringen og kreve veto når det gjelder fire EU-direktiver som kommer til høsten.

- Å sitte i regjering er slett ikke et mål i seg selv. Utnytter ikke Sp mulighetene en har, har ikke partiet noe i en regjering å gjøre, sier Gjelsvik.
Det er sentrumsregjeringens aksept av veterinæravtalen som innebærer at Norge overtar EUs regler for handel med matvarer og levende dyr, som har provosert Senterungdommens leder til å komme med dette utspillet.

Skremt

- Det som skremmer meg i denne saken er at sentrale KrF-ere med Einar Steensnæs og Kåre Gjønnes i spissen, har snudd. Nå argumenterer de for en avtale de tidligere har gått sterkt imot, til tross for fare for smitte av dyresykdommer, sier Gjelsvik.

- Det lover ikke bra for direktiver som sannsynligvis kommer til høsten og som vil ha stor betydning for folkehelsa.

Direktivene Gjelsvik krever at regjeringen skal legge ned veto mot er: Patent på liv, matsminkedirektivene, tilsetningsstoffer i barnemat og merking av genmodifisert mat.

EU har like før sommeren vedtatt et direktiv som innebærer at det er lov å ta patent på høyerestående organismer. Også på de andre spørsmålene har EU vedtatt et mer liberalt regelverk enn det Norge har.

Hardt mot hardt

Gjelsvik forlanger at regjeringen tydeliggjør sin skepsis overfor storting og opinion, selv om flertallet i Stortinget skulle ønske å ikke legge ned veto mot direktivene.

- Mener du at regjeringen bør sette hardt mot hardt?

- Et par nederlag må man kunne tåle. Men Senterpartiet kan ikke være med å administrere en politikk som går på helsa løs for folk.