Flertall for å fjerne Trump med grunnlovstillegg:

Stiller ultimatum til Pence

Representantenes hus har vedtatt et resolusjonsforslag som ber USAs visepresident Mike Pence om å avsette Donald Trump. Pence har allerede sagt at han ikke kommer til å gjøre det.

UEGNET: Flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi langer ut om Donald Trump og hans oppførsel under stormingen av Kongressen. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt stemte et flertall i Representantenes hus for å vedta et resolusjonsforslag som ber USAs visepresident Mike Pence om å iverksette det 25. grunnlovstillegget, og avsette president Donald Trump.

223 av de 435 medlemmene av Representantenes hus stemte for forslaget. En republikaner, Adam Kinzinger fra Illinois, stemte for forslaget, mens resten stemte imot.

Representantenes hus stiller med det et ultimatum til visepresidenten, som nå har et døgn på seg til å avsette presidenten, men Pence har allerede sagt at han ikke vil avsette Trump.

Mens avstemningen pågikk i natt ble det kjent at Pence hadde sendt et brev til flertallsleder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi.

I brevet skrev Pence at han ikke kommer til å utløse det 25. grunnlovstillegget, og avsette Trump.

- Jeg mener ikke at en slik handling er i vår nasjons beste interesser, og jeg mener heller ikke at det er i tråd med grunnloven, skrev visepresidenten i brevet.

Han skrev videre at mekanismen ikke bør brukes som «straff eller maktran». Han skrev også at det er ment for tilfeller der «en president er helsemessig eller mentalt ute av stand» til å utføre jobben.

I brevet understreket Pence at Trump-administrasjonen nå jobber mot en fredelig maktoverførelse. Han ber samtidig Pelosi og andre kongressmedlemmer om å «senke tonen og temperaturen».

Ny riksrettssak

Dermed går det mot en ny riksrettssak i Kongressen. Men først skal Representantenes hus stemme over forslaget til riksrettstiltale. Dette skjer trolig allerede onsdag kveld.

Det trengs bare simpelt flertall for å ta ut tiltale mot presidenten, noe som er ventet.

I forslaget til riksrett anklages presidenten for å ha hauset opp til at stormingen av Kongressen fant sted.

Det vises blant annet til talen han holdt i forkant av demonstrasjonen, telefonsamtalen til valgansvarlige i vippestaten Georgia og hans gjentatte påstander om at valget ble stjålet fra ham.

Donald Trump: - Vi vil hjemsøke Biden og Biden-administrasjonen. Vis mer

I natt kunngjorde Pelosi at demokraten Jamie Raskin fra Maryland vil lede saken i Representantenes hus. Han får hjelp av åtte andre partifeller.

Dersom det ender med riksrettssak mot Trump vil han bli den første som blir stilt for riksrett to ganger.

- Er sikre

Ifølge flere amerikanske medier er demokratene sikre på at de har nok stemmer i Representantenes hus til at det blir en riksrettssak. Nå vender også flere republikanere Trump ryggen, og åpenlyst sier at de vil stemme for riksrett.

Tas det ut tiltale, blir saken oversendt til Senatet. Republikanerne har flertall i Senatet, men mister det når to demokratiske senatorer fra Georgia tas i ed.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene.

Senatet er ikke samlet og kan ifølge et internt dokument tidligst tre sammen og behandle en riksrettssak 19. januar, dagen før Trump forlater Det hvite hus.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer