Frode Berg:

Stilles for retten neste uke. Håper på skygge-diplomati

Tirsdag 2. april begynner rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg (63) i Moskva. Nå kan den 16 måneder lange saken endelig få sin rettslige konklusjon.

RETTSSAK: Spiontiltalte Frode Berg under et fengslingsmøte i byretten i Moskva i juni i fjor. Mandag kom nyheten om at rettssaken mot nordmannen vil starte 2. april. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RETTSSAK: Spiontiltalte Frode Berg under et fengslingsmøte i byretten i Moskva i juni i fjor. Mandag kom nyheten om at rettssaken mot nordmannen vil starte 2. april. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 63 år gamle pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg stilles for retten i Moskva tirsdag 2. april.

Det bekrefter Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, på Twitter.

«Spionasjerettssaken mot nordmannen Frode Berg begynner i Moskva byrett 2. april klokka 14.00», skriver advokaten.

63-åringen, som siden 1975 har bodd i Kirkenes, er tiltalt for spionasje, og risikerer en 20 år lang fengselsstraff.

Nå ser det ut til at den rettslige saken mot Berg kan få sin konklusjon i nær framtid, over 16 måneder etter at han ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille lokalsamfunnet, 7 kilometer fra grensen til Russland. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Advokaten: - God nyhet

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB at han regner med at det første rettsmøtet kommer til å handle om videre varetekt, ettersom varetektsperioden til Berg går ut 5. april.

Likevel er det bra at saken kommer i gang, mener advokaten.

- Det er en god nyhet at det er satt en dato. Formelt er dette oppstarten for behandlingen av selve hovedsaken, sier Risnes.

Advokaten forteller at han hittil har fått få opplysninger om selve saksgangen, men at russiske rettssaker tradisjonelt er mer oppstykkede enn i Norge.

- Vi regner med at det kommer mer informasjon når det nærmer seg, sier han.

ALLEREDE DØMT: Hvis ikke norske myndigheter starter forhandlinger med Russland kommer Frode Berg til å dømmes til fengsel. Det mener hans advokat Ilja Novikov som forteller at tilstanden til Berg blir verre og verre. Video: Henning Lillegård Vis mer

Lettet

Trine Hamran, Frode Bergs nære venn, er lettet over at datoen for rettssaken endelig er på plass. Det er hun sikker på at også Frode Berg selv og hans familie også er, forteller hun til Dagbladet.

- Når man lever i en krisesituasjon slik som Frode Berg og hans familie har gjort, er usikkerheten noe av det verste. I så måte er det positivt at det kommer noen konkrete datoer å forholde seg til, sier Hamran.

Videre håper hun det faktum at datoen for rettssaken nå er klar, betyr at noe har utspilt seg bak i de diplomatiske kulissene.

- Det kan jo faktisk bety at det er bevegelse i saken, at man i kulissene har kommet til en samforståelse mellom norske og russiske myndigheter. Det baserer jeg på det Novikov har sagt, nemlig at russerne bør spore godvilje hos norske myndigheter for at det skulle bli fortgang i saken, sier Hamran.

Også Frode Bergs familie er glad for at saken kommer i gang i Moskva.

- Vi er veldig glad for at det begynner å skje noe, og at det er satt en dato. Vi har ventet lenge på den. Det har vært stille en stund nå, sier datteren Christina Berg på vegne av familien til VG.

Jobbet for E-tjenesten

Hamran sto fram i Dagbladet i april i fjor og fortalte videre hemmeligheten Berg hadde delt med henne:

Berg hadde tatt på seg flere oppdrag for E-tjenesten. Hamran gikk samtidig ut og fortalte at Berg skal ha følt seg presset av E-tjenesten til å ta på seg flere oppdrag for norske myndigheter.

Det etter at Berg først skal ha sagt til E-tjenesten at han ikke ønsket å gjøre flere oppdrag for dem.

Det innrømmet Berg overfor Hamran sommeren 2017. Hun gikk samtidig ut og fortalte at Berg skal ha følt seg presset av E-tjenesten til å fortsette arbeidet

Det var Hamran som i Dagbladet i april i fjor, gikk ut og fortalte at Berg

De ukjente meldingene

I Hamrans nye bok «En god nordmann», som ble utgitt fredag i forrige uke, kom hun med en rekke nye opplysninger i Frode Berg-saken.

Hun omtalte blant annet en rekke meldinger hun har mottatt fra Berg, mens han har vært fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. I den ene meldingen beklaget Berg.

«Beklager den oppståtte situasjonen. Håper eksamen gikk bra. En hilsen fra meg», sto det i meldingen Hamran fikk via den norske ambassaden i den russiske hovedstaden.

Hamran skriver også om hvordan hun ble spurt om å vitne i den kommende rettssaken i Moskva, om hvordan hun bar og håndterte Frode Bergs spion-hemmelighet og om hvordan E-tjenesten opererer.

Nekter straffskyld

Da Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3000 euro i kontanter. Dette var penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske Nordflåten.

Berg nekter straffskyld.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør i 24 år. Han gikk av med pensjon i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer