Dagbok fra Kyiv

Stilles ut til spott og spe

Tre måneder inn i krigen har bare en eneste russisk stridsvogn nådd sentrum av hovedstaden. Og det var ikke for egen maskin, skriver Denys Martynov i Dagbok fra Kyiv.

UTSTILLING: En utbrent stridsvogn er plassert midt på torget i sentrum av Kyiv. Foto: AP/Efrem Lukatsky
UTSTILLING: En utbrent stridsvogn er plassert midt på torget i sentrum av Kyiv. Foto: AP/Efrem Lukatsky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KYIV (Dagbladet): Den utbrente stridsvogna er del av en utstilling av ødelagt russisk militærutstyr på Mykhailovska-plassen i sentrum av Kyiv, ved siden av Utenriksdepartementet, St. Mikaels kloster med gullkuppelen og et hotell som gjestes av journalister fra verdens ledende medier.

SPRENGES: En ny video publisert på plattformen Telegram skal vise et angrep på en russisk stridsvogn i Donetsk-området øst i Ukraina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Telegram Vis mer

Ukrainske myndigheter har dermed lagt til rette for spektakulære bilder for direktesendinger fra Kyiv. Det hender ukrainere tar selfies ved siden av den utbrente russiske stridsvogna.

En fullskala krig i Ukraina har pågått i tre måneder. Mer enn 90 dager, mer enn to tusen timer. Ifølge FN har minst 4000 mennesker dødd i løpet av denne tida. I gjennomsnitt, hver time, 24/7, har russerne drept to ukrainere de siste tre månedene. Og dette er bare tallene som er bekreftet av internasjonale observatører, uten å ta hensyn til ofrene i Mariupol og andre midlertidig okkuperte områder i Ukraina.

SYMBOLTUNGT: Ukrainere klatrer opp på den utbrente russiske tanksen. Det tas bilder og selfies. Foto: Aleksandr Gusev/SOPA Images/Shutterstock
SYMBOLTUNGT: Ukrainere klatrer opp på den utbrente russiske tanksen. Det tas bilder og selfies. Foto: Aleksandr Gusev/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

I tre måneder har Putin fortalt oss – gi meg Ukraina, ellers vil jeg ødelegge landet. Det vil bli som i Mariupol overalt hvis vi ikke gir opp.

Og vi forstår at hvis vi overgir oss, så vil det bli som i Butsja overalt. Russland tilbyr oss et valg mellom bombardement og beskytning eller plyndring og vold. På en eller annen måte - under løpet av et russisk maskingevær.

På den 90. dagen av krigen skrev min mor til meg fra Kherson at jagerfly flyr veldig lavt over byen. Deres gjennomtrengende lyd er skremmende.

ØDELAGT: Både store og små sjekker ut den ødelagte stridsvogna. REUTERS/Gleb Garanich
ØDELAGT: Både store og små sjekker ut den ødelagte stridsvogna. REUTERS/Gleb Garanich Vis mer

Nå er dette også blitt en del av den verden som okkupanten tilbyr oss: Russiske banker og valuta. I tillegg nekter de oss å møtes offentlig, de ødelegger ukrainske bøker og forsøker å skrive om historien vår.

Og russiske soldater fortsetter å rane bybutikker, kjøre beruset rundt i byen og drepe og voldta sivile langs landsbyene i frontlinja. I tre måneder har Ukraina kjempet for retten til å eksistere. I tre måneder har Russland forsøkt å ødelegge Ukraina. I tre måneder står Ukraina tappert imot. Og i tre måneder snakker politikere i noen europeiske land om at Ukraina må finne kompromiss og gi en del av territoriet til Putin.

ANGREP: En video publisert på Twitter av Ukrainas forsvarsdepartement skal vise russisk bruk av termobariske bomber, kjent som et «skrekkvåpen». Video: @defenceu / Twitter Vis mer

Betyr dette at jeg bør gi Putin hjembyen min? Og betyr det at min mor, som bor i det okkuperte området, enten skal få russisk pass eller forlate byen der hun har bodd i nesten 70 år?

Hun vil forlate Kherson nå. Men det er fortsatt det samme problemet - russiske soldater slipper ingen ut av byen og mot Ukraina.

GEIT OG TANKS: Selv geiter vil sjekke ut den utbrente russiske stridsvogna som er utstilt i sentrum av Kyiv. Foto: Ukrinform/Shutterstock
GEIT OG TANKS: Selv geiter vil sjekke ut den utbrente russiske stridsvogna som er utstilt i sentrum av Kyiv. Foto: Ukrinform/Shutterstock Vis mer

For åtte år siden annekterte Russland Krim og okkuperte Donbas. Åtte år seinere var ikke dette nok, og Russland gikk videre. Hvis Putin okkuperte hele Ukraina, ville han heller ikke stoppet her. Og en dag, etter å ha samlet makten og styrken, ville han gå videre - til Polen, Slovakia, de baltiske landene, og så videre - så lenge noen politikere snakker om å gi ham noen territorier.

Mens det russiske militæret, ledet av Putin, fortsetter å drepe minst to ukrainere i timen i mer enn tre måneder.

Oversatt av Asle Hansen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer