Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bataclan-terrormistenkt i retten:

- Stillhet gjør meg ikke til en kriminell

Terrormistenkte Salah Abdeslam (28) nekter å samarbeide i retten i Brussel.

I RETTEN: Terror-mistenkte Salah Abdeslam (28) er i dag, mandag, i retten i Brussel, for innblanding i en skuddveksling med politiet. Illustrasjon: Yves Capelle/ REUTERS
I RETTEN: Terror-mistenkte Salah Abdeslam (28) er i dag, mandag, i retten i Brussel, for innblanding i en skuddveksling med politiet. Illustrasjon: Yves Capelle/ REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ønsker ikke å svare på noe spørsmål, sa Abdeslam da han ble bedt om å bekrefte identiteten sin i retten, mandag, melder BBC. Abdeslam er den eneste mistenkte og overlevende etter Bataclan-terroren i 2015. Han skal også ha nektet å bli tatt bilder eller video av i retten, som er strengt bevoktet av 200 vakter.

DOMMER: Marie-France Keutgen, dommer i rettssaken, sa til retten av Saleh Abdeslam nektet å bli fotografert under retten. Foto: REUTERS/Danny Gys/ Pool
DOMMER: Marie-France Keutgen, dommer i rettssaken, sa til retten av Saleh Abdeslam nektet å bli fotografert under retten. Foto: REUTERS/Danny Gys/ Pool Vis mer

Franske påtalemyndigheter tror Abdeslam spilte en sentral trolle i terroranrepet på konsertlokalet Bataclan i Paris 2015, i følge BBC. 130 døde og flere hundre ble skadet.

Risikerer 40 år i fengsel

Rettssaken Abdeslam går i gjennom i Brussel nå er i sammenheng med skuddvekslingen som ledet til arrestasjonen på ham, i Brussel, og er altså ikke relatert til terroren i Paris. Blir han funnet skyldig i anklagene besittelse av ulovlige våpen og forsøk på å myrde politifolk i terrorsammenheng, risikerer han opp til 40 års fengsel.

Sofian Ayari (24), stilles også for retten med de samme anklagene. Abdeslam og Ayari skal ha åpnet ild da politiet fant dem i en leilighet i Molenbeek. På dette tidspunktet var Abdeslam en av Europas mest ettersøkte.

FORSVAREREN: Belgiske Romain Delcoigne forsvarer Abdeslam i retten, mandag. Foto: REUTERS/ Danny Gys/ Pool
FORSVAREREN: Belgiske Romain Delcoigne forsvarer Abdeslam i retten, mandag. Foto: REUTERS/ Danny Gys/ Pool Vis mer

- Jeg er ikke redd dere, jeg stoler på Allah, uttalte Abdeslam i retten, skriver AFP i en Twittermelding.

Anklagen for Bataclan-terroren i Paris vil bli behandlet i Frankrike tidligst i 2020, melder BBC.

- Min stillhet gjør meg ikke til en forbryter

Sarah Moulai skriver på Twitter at Abdeslam nekter å svare. «Jeg vil ikke svare... Jeg ble bedt om å komme, og jeg kom akkurat. ...Min stillhet gjør meg ikke til en forbryter eller en skyldig. Jeg vil at vi skal stole på det vitenskapelige og materielle beviset»

Skulle sprenge seg

Abdeslam skal tidligere ha innrømmet at han tok del i Bataclan-terroren i Paris. Planen var at han skulle sprenge seg selv med selvmordsvest utenfor Stade De France, men så ha ombestemt seg.

Sammen med broren, Brahim Abdeslam, var Salah Abdeslam med å planlegge terroren i Paris. Han skal også ha kjørt bilen til et av tre selvmordsteam.

Abdeslam skal etter angrepet ha dumpet selvmordsvesten og blitt kjørt til Brussel morgenen etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!