Stillheten må brytes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VOLD: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen anklager meg i Dagbladet 5. juni for å «sette tysting i system». Foranledningen er at den nye straffeloven utvider avvergingsplikten – det vil si plikten vi alle har til å forsøke å hindre alvorlige straffbare handlinger når vi får vite om det – til å gjelde grov mishandling i nære relasjoner. Dette kan vi gjøre for eksempel ved å melde fra til politiet. Jacobsen klager over at det ikke skal finnes «noen frisoner for voldskriminalitet, heller ikke i hjemmene». Nei, det skal ikke det. Hjemmet skal være et trygt sted – for barn og for voksne. Hvilke steder er trygge hvis ikke hjemmet er trygt?

Du hjelper ikke din beste venninne som brutalt og gjentatte ganger blir slått av sin ektemann, ved å anta at han sikkert ikke vil gjøre det igjen. Du kaller det «husbråk», Jacobsen? Det er ikke husbråk. Det er straffbar vold. Det er mennesker som blir slått og mishandlet – av en som skal stå dem nær.

Slike overgrep har altfor lenge blitt sett på som en privatsak, noe vi som naboer eller bekjente ikke har noe med, noe som vi ikke har rett til å gripe inn i. Nå er dette endelig i ferd med å snu. Bekjempelsen av vold i nære relasjoner er et av regjeringens hovedsatsingsområder. Vi har blant annet kommet med handlingsplanen «Vendepunkt», skjerpet straffene mot vold i nære relasjoner og etablert ordningen med barnehus over hele landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer