Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Stillhetens stund

Sju omkomne etter flodbølgekatastrofen i Thailand kom i gårtil Norge. For de pårørende er den lange ventetida endelig over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Sakte og nesten lydløst rullet begravelsesbilene med de sju kistene inn på Gardermoen militære flyplass i går ettermiddag.

Sju bårelag fra Romerike politidistrikt bar kistene inn til hangaren, hvor 85 pårørende ventet sammen med kong Harald, dronning Sonja, statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og justisminister Odd Einar Dørum (V).

Sammen i sorgen

Ute var det kaldt, og grålig. Inne i hangaren brant hvite lys til minne om de sju omkomne.

-  Her står vi sammen i sorgen, her hedrer vi deres minne underveis til deres siste hvilested, sa biskop i Borg, Ole Chr. M. Kvarme, før hangaren ble fylt av melodien «Gjev meg handa di, ven» av Sondre Bratland.

De sju kistene, som ble fraktet fra Phuket i Thailand tidlig i går morges lokal tid, ankom Gardermoen litt over klokka 11.30.

Mange av de pårørende hadde aldri møtt hverandre, men i går var de sammen i sorgen. -  For de pårørende betyr dette at bearbeidingen av sorgen kan begynne, sa talsmann for de pårørende, Christoph Wernersen, etter seremonien.

Wernersen har selv mistet flere nære slektninger, men ingen av disse var blant de sju som i går ble brakt hjem. Bare 15 nordmenn er så langt identifiserte etter flodbølgekatastrofen 2. juledag. 71 er fortsatt savnet. Seremonien i går var en markering av den felles sorgen alle de etterlatte lever med, mener Wernersen.

 BEVEGET STUND:  Sju omkomne etter flodbølgen i Thailand kom i går til Norge. Til stede under seremonien var kong Harald, dronning Sonja, statsminister Kjell Magne Bondevik, Bjørg Bondevik, justisminister Odd Einar Dørum, biskop Ole Chr. M. Kvarme og Norges ambassadør i Thailand Ragne Birte Lund. Foto: Bjørn Langsem
BEVEGET STUND: Sju omkomne etter flodbølgen i Thailand kom i går til Norge. Til stede under seremonien var kong Harald, dronning Sonja, statsminister Kjell Magne Bondevik, Bjørg Bondevik, justisminister Odd Einar Dørum, biskop Ole Chr. M. Kvarme og Norges ambassadør i Thailand Ragne Birte Lund. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Viktig

-  Seremonien var viktig. Både kongen og dronningen tok seg god tid til å snakke med de pårørende. De viste medfølelse, sa Wernersen, som håper alle som har mistet noen i flodbølgen, blir tilbudt samme mottakelse.

-  Det er viktig at dette blir et tilbud til alle. Jeg håper at også de neste bårene vil få en tilsvarende seremoni, med et tilsvarende frammøte fra det offentlige, sa Wernersen. -  Salige er de som sørger, for de skal trøstes, leste biskop Kvarme fra Saligprisningene. Og fortsatte med Fadervår.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier han reagerte med sorg og ærefrykt under seremonien.

-  Ufattelig tragedie

-  Dette var en symbolsk markering, også for dem som må være forberedt på ikke å få hjem sine kjære. Det var viktig at vi fra myndighetene var med og delte sorgen, og hilste på de pårørende, sa statsminister Kjell Magne Bondevik, da han møtte pressen utenfor hangaren, som var lukket for media.

-  Er det nå mulig å forstå omfanget av denne katastrofen?-  Nei, jeg tror ingen av oss kan ta inn over oss omfanget. Det er en slik ufattelig tragedie, og så mye savn og sorg som skal bearbeides i lang tid, at jeg tror ingen av oss makter å kjenne dybden i den smerten, sa Bondevik.

Justisminister Odd Einar Dørum sto ettertenksom ved siden av Norges ambassadør i Thailand, Ragne Birte Lund. Begge har blitt rammet av kritikken rundt håndteringen av katastrofen.

-  Jeg synes ikke at jeg skal bruke så mange ord, for jeg synes dette var og er en stund for stillhet, sa Dørum til Dagbladet.

-  Snakket du selv med de pårørende?-  Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg var til stede for å være til stede, sa Dørum.

Fra hangaren hørtes sangen fra en trompet. Til melodien Amazing Grace kunne de pårørende legge krans og blomster på kistene, før de kunne ta fatt på reisen hjem med de omkomne til deres siste hvilested.