Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stilt til veggs om Trump

Etter et spørsmål om USAs president, oppsto det en pinlig pause under statsministerens pressekonferanse om coronaviruset.

PINLIG STILLHET: Etter å ha fått et spørsmål om hva han syns om Donald Trumps handlinger, blir Canadas statsminister Justin Trudeau stille. Lenge. Video: AP Vis mer

Canadas statsminister Justin Trudeau ble virkelig stilt til veggs under en pressekonferanse tirsdag. Da han ble spurt om president Donald Trumps handlinger og uttalelser den siste tiden, ble det åpenbart at Trudeau forsøkte å velge sine ord med omhu.

En 21 sekunder lang pause var det som skulle til før statsministeren kom med sitt svar.

MÅLLØS? Statsminister Justin Trudeau så ikke ut til å ha forventet å bli konfrontert med opptøyene i USA under sin pressekonferanse tirsdag. Foto: Dave Chan / AFP
MÅLLØS? Statsminister Justin Trudeau så ikke ut til å ha forventet å bli konfrontert med opptøyene i USA under sin pressekonferanse tirsdag. Foto: Dave Chan / AFP Vis mer

«Episk»

- Du har vært motvillig til å kommentere uttalelsene og handlingene til den amerikanske presidenten. Men nå etterlyser han militære aksjoner mot demonstranter. Vi så at demonstranter ble utsatt for tåregass i går, for å rydde vei for en «fotomulighet». Hva synes du om det? Om du ikke vil kommentere, hva slags budskap formidler du, spurte en journalist

Pausen som deretter fulgte, sa mye, skriver CNN. BBC kaller pausen for «episk», mens nyhetsbyrået AP skriver at Trudeau så ut til å slite med å finne de riktige ordene.

Kanadiske CBC påpeker at Trudeau lenge har vært motvillig til å fordømme sin amerikanske «kollega», Donald Trump.

Trump er kjent for å lange ut mot sine kritikere, og ifølge CBC har den kanadiske statsministeren fokusert på å opprettholde et diplomatisk forhold med lederen av Canadas største handelspartner.

- Vi ser alle med skrekk og forferdelse på det som foregår i USA. Dette er ei tid for å samles, men samtidig er dette ei tid for å lytte. Dette er tiden for å lære hva urettferdighet er, og at det fortsetter til tross for framgang over år og tiår.

Deretter rettet han søkelyset mot rasisme og diskriminering i Canada.

- Dette er ei tid for oss kanadiere å erkjenne at vi også har våre utfordringer, sa han, og viste til svarte kanadiere og diskriminasjon i landet.

- Det er systematisk diskriminering i Canada, sa han.

- Taler høyere

Konfrontert med hvorfor han ikke ønsket å kommentere presidentens retorikk og handlinger, svarte Trudeau:

- Min jobb som kanadisk statsminister er å stå opp for kanadiske borgere og for våre interesser og våre verdier. Det er hva jeg har gjort fra begynnelsen og det er hva jeg vil fortsette å gjøre, svarte han.

- Trudeau forventet åpenbart ikke dette spørsmålet. Jeg tror han vurderte om han skulle svare i det hele tatt, sier Nelson Wiseman, professor i statsvitenskap ved universitetet i Toronto til AP.

- Hans kommentarer er kritikk av Trump uten å navngi Trump, sier Wiseman videre.

Også den amerikanske statsviteren Ian Bremmer har lagt merke til Trudeaus svar på spørsmålet om Trump.

- Trudeaus veldig, veldig lange pause etter å ha blitt spurt om det som skjer i USA, taler høyere enn hans faktiske svar, skriver Bremmer.

- TERROR: Situasjonen i USA eskalerer. Natt til tirsdag 2. juni kalte Trump det «terrorhandlinger», samtidig som politiet rykket inn med tåregass og gummikuler. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix / AP / Dagbladet TV Vis mer

Tok selvkritikk

Her til lands tok statsminister Erna Solberg selvkritikk etter at hun kommenterte situasjonen i USA.

- I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sier Solberg i et intervju med VG.

- Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold er vanskeligere og rasistiske holdninger, skrev hun som et svar på en reksjon hun har fått på Twitter.

Tåregass og gummikuler

I en kort uttalelse natt til tirsdag kalte president Donald Trump seg en «president av lov og orden» og truet med at han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Trump kalte seg en «alliert» av fredelige demonstranter.

Allerede før presidenten dukket opp i Rosehagen, kunne man høre brak og smell i nærheten av Det hvite hus. Samtidig som presidenten talte, ble demonstranter presset vekk fra Lafayette Square, som ligger foran presidentboligen, skriver CNBC.

Politiet brukte tåregass for å rydde vei for Trump, skriver også New York Times. Ifølge Reuters ble også gummikuler brukt for å fjerne det flere amerikanske medier har beskrevet som fredelige demonstranter i nærheten av Det hvite hus.

Mot slutten av talen fortalte nemlig Trump at han skulle hedre et «veldig spesielt sted.»

Kort tid seinere ble han observert mens han gikk over Lafayette park. Den korte utflukten endte ved kirken St. Johns, hvor han lot seg bli fotografert av pressen mens han holdt en bibel. Han sa også at «vi har et flott land».

Dette skapte sterke reaksjoner. Natt til onsdag norsk tid kommenterte presidenten kritikken i en Twittermelding:

- Washington D.C. var det tryggeste stedet i hele verden i går kveld, skrev han.

TALTE: Joe Biden gikk hardt ut mot Donald Trump i en tale til det amerikanske folket om opptøyene fra Philadelphia. Video: AP Vis mer

Sprer seg

USA har vært preget av demonstrasjoner og voldsomme opptøyer den siste uka, etter at George Floyd døde. Afroamerikaneren døde etter at en politibetjent presset kneet sitt mot halsen hans i nesten ni minutter, mens han gjentatte ganger sa han ikke kunne puste.

Denne hendelsen, som spredte seg som ild i tørt gress på grunn av en video på sosiale medier, ser ut til å være dråpen som fikk begeret til å renne over for mange amerikanere.

Demonstrasjonene har nå utviklet seg til en nasjonal bevegelse mot strukturell rasisme. Samtidig har det vært opptøyer, plyndringer og voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Demonstrasjonene har spredt seg til blant annet København, Berlin og flere kanadiske byer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!