Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Systembolaget på Twitter

Stilte burkaspørsmål til polet. Så tok det av.

En kverulant på Twitter utfordret svenske Systembolaget på id-reglene. Da var det gjort.

KREVER LEGITIMASJON: Vinkjøp krever, som de fleste vet, sikker id. Hva da med folk som av en eller annen grunn skjuler ansiktet? Foto: Shutterstock
KREVER LEGITIMASJON: Vinkjøp krever, som de fleste vet, sikker id. Hva da med folk som av en eller annen grunn skjuler ansiktet? Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om noen kommer inn i butikken med heldekkende klær (burka) og skal handle sprit, vin og øl, krever dere at hen viser ansiktet sitt så det stemmer overens med id? Takk for svar!, var første spørsmål fra en twitterbruker til Systembolagets twitterkonto forrige uke.

- Hei! Dette er i prinsippet aldri et problem i våre butikker ettersom mennesker i burka/nikab ikke har for vane å konsumere alkohol. Skulle noen komme i slike klær, ville vi naturligvis bedt om å få se ansikt og godkjent ID, var svaret.

- Ja dere har rett i at de ikke konsumerer alkohol, men det er ikke det samme som å kjøpe alkohol! Så lurer jeg på hvorfor dere forutsetter at det er en muslim under burkaen? Hvem som helst kan jo kjøpe en burka og ta den på seg!

Så var kverulant-konkurransen i gang. Systembolaget har blitt pepret med ulike scenarier som twitterbrukere har undret seg over hvordan det svenske svaret på vinmonopolet løser.

- Unnskyld at jeg hopper inn i tråden på denne måten, men hvordan gjør dere det med astronauter? Om de har romdramkt på seg? Sjekker dere leg da?

Samme person undret seg tydeligvis over flere ting, og kom med et spørsmål til før Systembolaget rakk å svare.

- Hva gjør dere om noen i ridderrustning vil handle? Det fantes jo ingen identifikasjon på middelalderen. Holder det å vise skjoldmerket?

Systembolagets kommunikasjonsavdeling har imidlertid ikke vært fremmed for å svare med humor, og lot seg ikke målbinde.

- I og med at vi må forholde oss til gjeldende regler for 2018 får vi håpe det er en moderne ridder som både har ID og er villig til å løfte på en eventuell hjelm, var svaret.

Og slik fortsatte det. Flere har latt seg underholde med den noe utradisjonelle kommunikasjonsstrategien de siste dagene.

- Det finnes tråder. Også finnes det tråder. Hatten av til @systembolaget og dagens latter!, skriver en.

For den som måtte lure, så er det klare retningslinjer for hvordan man sjekker legitimasjon, og at den stemmer overens med personen, på Vinmonopolet i Norge.

- Vi finner pragmatiske løsninger på dette. Vinmonopolet har et viktig samfunnsoppdrag, og skal hindre at mindreårige får tak i alkohol. Da må vi jo sjekke at alt stemmer, og om personen har på seg burka, birøkterklær, finlandshette eller hva det måtte være, så må vi sjekke at alt stemmer, forsikrer direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!