STÅR IGJEN:  Rob Summers har gått gjennom en lang og intensiv behandling, men kan her stå igjen med hjelp av sine støttespillere. En elektrisk stimulator hjelper ham å stå. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERS
STÅR IGJEN: Rob Summers har gått gjennom en lang og intensiv behandling, men kan her stå igjen med hjelp av sine støttespillere. En elektrisk stimulator hjelper ham å stå. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERSVis mer

Stimuleres tilbake på beina igjen

Ble lam for fire år siden. En stimulator gir Rob Summers håp om at han en gang kan gå og løpe igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om 25-åringen Rob Summers må sies å være en såkalt solskinnshistorie når det gjelder ryggmargsskader. Etter bilulykken i 2006 fikk han beskjed om at han aldri kunne stå igjen. Summers var lammet fra brystet og ned.

Men legene tok feil. Etter en lang og intensiv behandling, kan Summers nå stå på egne bein igjen. Oppturen startet i 2009. Da fikk han en elektrisk stimulator operert inn i ryggmargen, og i løpet av et par dager kunne Summers stå selv, melder AP.

Et par måneder senere kunne han bevege tærne, knærne, anklene og hoftene. Da klarte han også å ta et par skritt.

- Det var den mest utrolige følelsen. Etter fire år der jeg ikke kunne røre meg, trodde jeg at ting nå endelig skulle endre seg, sier Summers.

Han kan fortsatt ikke stå når han ikke er i terapi med stimulatoren skrudd på. Rullestolen er fortsatt transportmiddel nummer 1. Stimulatoren får han bare bruke i et par timer om gangen.

- Ingen kur Men historien, som presenteres i forskningsjournalen Lancet, viser at det er håp også for de ingen trodde ville gå igjen.

Funnene er betydningsfulle siden de viser at også de som rammes av en alvorlig og komplett ryggmargsskade kan få tilbake bevegelsen. Dette har man tidligere sett i mindre omfattende ryggmargsskader, men aldri hos en pasient som Rob Summers.

- Det er ikke en kur, men det kan føre til forbedret funksjonalitet for noen pasienter, sier Gregoire Courtine ved universitetet i Zürich.

 STØTTES:  Rob Summers klarer ikke å stå uten hjelp av sine støttespillere, men har gjort betydelige framskritt. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERS
STØTTES: Rob Summers klarer ikke å stå uten hjelp av sine støttespillere, men har gjort betydelige framskritt. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERS Vis mer

Han var ikke knyttet til Summers sak, og understreker at pasienten ennå ikke har fått tilbake bevegelsen i det daglige livet, og at mer forskning derfor er nødvendig.

- Stimulatoren sender et signal til ryggmargen om at man skal gå eller stå, sier Susan Harkema som ledet studien.

Vil gå igjen Håpet er nå at flere kan få hjelp på samme måte. John McDonald, som leder Det internasjonale senteret for ryggmargsskader, sier til AP at behandlingen fort kan bli gitt til de 10 til 15 prosentene av lammede pasienter som den kan hjelpe.

- Det er ikke tvil om at vi vil gjøre dette for pasientene våre, sier han.

For Summers er målet at han en dag kan gå og løpe igjen.

- Jeg tror at alt er mulig og at jeg en dag vil forlate rullestolen, sier han.

 BILULYKKE:  Rob Summers ble lam fra brystet og ned etter en bilulykke, men klarer nå å stå igjen. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERS
BILULYKKE: Rob Summers ble lam fra brystet og ned etter en bilulykke, men klarer nå å stå igjen. Foto: AFP PHOTO/COURTESY OF ROB SUMMERS Vis mer