Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stina (19) besvimte i retten

SISTE: Saken utsettes.

PÅGREPET I NATT: Augusto Toro Blacutt (t.v.), Madeleine Rodriguez, en av tolkene, Stina Brendemo Hagen (med hånden i håret), og nok en tolk. Saken i Bolivia ble i dag utsatt på ubestemt tid fordi Toro Blacutt ble pågrepet så sent som i natt, og fordi Madeleine Rodriguez forsvarere ikke har tilgang til alle vitnene som ønskes ført. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PÅGREPET I NATT: Augusto Toro Blacutt (t.v.), Madeleine Rodriguez, en av tolkene, Stina Brendemo Hagen (med hånden i håret), og nok en tolk. Saken i Bolivia ble i dag utsatt på ubestemt tid fordi Toro Blacutt ble pågrepet så sent som i natt, og fordi Madeleine Rodriguez forsvarere ikke har tilgang til alle vitnene som ønskes ført. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| COCHABAMBA (Dagbladet): I dag startet rettssaken mot de tre kokaintiltalte norske jentene Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19) og en 19-åring fra Lillesand.

I natt ble også norske Augusto Toro Blacutt (23), som i flere måneder har vært etterlyst internasjonalt i saken, pågrepet i Cochabamba. Han ble til manges overraskelse ført for retten allerede i dag.

SISTE: SAKEN UTSETTES.

Følg saken direkte her:15:00: Stina Brendemo Hagen føres tilbake i retten. Alle reiser seg for dommerens avgjørelse:

Dommerne konkluderer med at saken utsettes.

Det varsles betydelige utsettelser på grunn av at Madeleine Rodriguez forsvarer ikke har alle vitner til stede.

FOR RETTEN: Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19) og en 19-åring fra Lillesand møtte i dag for retten i Cochabamba, Bolivia, tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,5 kilo kokain ut av landet. Saken ble utsatt.
FOR RETTEN: Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19) og en 19-åring fra Lillesand møtte i dag for retten i Cochabamba, Bolivia, tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,5 kilo kokain ut av landet. Saken ble utsatt. Vis mer

- Det blir trolig ikke noe mer rettssak før jul, sier advokat Carl Bore, som forsvarer 19-åringen fra Lillesand.

14:55: Stina Brendemo Hagen (19) har besvimt i retten, melder Dagbladets reporter Ragnhild Avdem Fretland.

Madeleine Rodriguez forsøker å få liv i 19-åringen, som våkner etter kort tid. Stina Brendemo Hagen føres deretter ut av retten. 19-åringen gråter og er tydelig fortvilet.

14:50: Madeleine Rodriguez' forsvarer mener saken må utsettes på grunn av prosedyrefeil ved pågripelsen. 19-åringens forsvarer sier at saken må gå som planlagt.

14:40: Augusto Toro Blacutt (23) som i måneder har vært etterlyst av Interpol, føres inn for retten i Cochabamba. Blacutt, som er tiltalt i Bolivia, og siktet i saken i Norge, ble overraskende pågrepet i natt.

FORKLARER SEG FØRST:  Ifølge tiltalen skal Madeleine Rodriguez (23) forklare seg først av de tre norske jentene. Her er hun sammen med dattera. Foto: Privat
FORKLARER SEG FØRST: Ifølge tiltalen skal Madeleine Rodriguez (23) forklare seg først av de tre norske jentene. Her er hun sammen med dattera. Foto: Privat Vis mer

Blacutt tar plass ved siden av Madeleine Rodriguez (23), i retten.

14:30: Alle de tiltalte er på plass i retten. De norske kvinnene sitter med sine forsvarere. Statsadvokatene er på plass. Rettslokalet er definitivt ikke dimensjonert for oppmøtet, skriver Dagbladets reporter i Cochabamba, Ragnhild Avdem Fretland.

Rodriguez først
På grunn av tidsforskjellen til Bolivia, startet ikke rettssaken før klokka 14.30 norsk tid.

Hvis rettssaken kommer i gang som planlagt, kan det tenkes at de norske jentenes forklaringer skal starte opp allerede i dag.

Det knyttes stor spenning til jentenes egne forklaringer under rettssaken.

I VARETEKT: Stina Brendemo Hagen (19 har sittet varetektsfengslet i San Sebastian-fengselet siden mai i fjor. Foto: Gunnar Hultgreen
I VARETEKT: Stina Brendemo Hagen (19 har sittet varetektsfengslet i San Sebastian-fengselet siden mai i fjor. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til, vil forklaringene bli preget av sterke interne stridigheter og interessekonflikter mellom de tre.

Etter planen skal Madeleine Rodriguez forklare seg først, så Stina Brendemo Hagen, og til slutt Lillesand-jenta (19).

Ikke bekymretFlere medier har spekulert i at rettssaken kommer til å bli utsatt fordi enkelte av de lokale advokatene mener de har fått for lite tid til forberedelser.

Advokaten til den tiltalte 19-åringen fra Lillesand, Carl Bore, var tidligere i dag ikke bekymret for dette.

- Saken vil nok gå som planlagt. Det kan kanskje bli en dag eller noen få dagers forsinkelse, men dommerne er klar over hva slags spill som foregår. Jeg tror progresjonen kommer til å gå greit, slik at vi får gjennomført dette i desember, sier Bore til Dagbladet.

Tror på rettenHan har også tiltro til at retten i Cochabamba vil være seriøs og rettferdig.

LØSLATT: 19-åringen fra Lillesand er løslatt fra varetekt mot kausjon, og tilbringer nå mye tid med familien sin, som er kommet til Cochabamba. Foto: Ørjan Ellingvåg
LØSLATT: 19-åringen fra Lillesand er løslatt fra varetekt mot kausjon, og tilbringer nå mye tid med familien sin, som er kommet til Cochabamba. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

- Vi har ingen konkret grunn til å tro at retten er inhabil eller har mottatt bestikkelser. Bolivia er et land med mye korrupsjon, men i narkotikasaker føres det et strengt tilsyn med dommere og andre myndigheter. De risikerer selv å bli tiltalt hvis de blir tatt for å ha mottatt bestikkelser, sier Bore.

Det eneste som kan bli et problem så langt, ser ut til å være alderen på meddommerne i saken.

- Den ene meddommeren ba om å få slippe rettssaken på grunn av dårlig hørsel. Men vi får bare tro at de er skikket, sier Bore til Dagbladet.

OptimistAdvokaten sier at deres fokus nå bare ligger på 19-åringens sak, ikke på hva Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen vil forklare.

 - Vi er optimistiske med tanke på vår sak, sier Bore.

DOBBEL BUNN: Adidas-bagene jentene hadde med seg hadde en dobbeltbunn. I denne var kokainen gjemt. Foto: Politiet
DOBBEL BUNN: Adidas-bagene jentene hadde med seg hadde en dobbeltbunn. I denne var kokainen gjemt. Foto: Politiet Vis mer

Madeleine Rodriguez er nå ute av isolasjon i fengselet.

Hun har de siste dagene vært straffet for å ha brutt fengselets regelverk.

De tre jentene ble tatt med 22,5 kilo kokain i koffertene sine på flyplassen i Cochabamba i Bolivia i mai i fjor.

Følg rettssaken live på Dagbladet.no fra 14.30 i dag.

22,5 KILO: Til sammen 22,5 kilo kokain var gjemt i dobbeltbunnen på Adidas-bagene. Foto: Politiet
22,5 KILO: Til sammen 22,5 kilo kokain var gjemt i dobbeltbunnen på Adidas-bagene. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media