Organdonasjon i Norge

Stina (39) trenger hjelp for å leve

Stina Nordine (39) befinner seg i det merkelige scenarioet hvor en person må miste livet, for at hun skal få en ny nyre.

VENTER: Stina Nordine håper telefonen en dag vil ringe med beskjeden om at hun skal få en ny nyre. Foto: Karoline O. A. Pettersen
VENTER: Stina Nordine håper telefonen en dag vil ringe med beskjeden om at hun skal få en ny nyre. Foto: Karoline O. A. Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stina Nordine (39) lever et annerledes liv enn de fleste mennesker. Hun har terminal nyresvikt. Hun venter sårt på en ny nyre, slik at hun kan leve livet akkurat slik hun ønsker.

Annenhver dag må Nordine gjennom dialyse. En fire timer lang prosess, som renser blodet hun har i kroppen.

Uten dialysen vil ikke 39-åringen overleve.

- Dette har jeg gjennomgått annenhver dag siden september i 2019. Det er en veldig tung prosess. Men den er livsviktig. Nyrene har svikta totalt, sier Nordine til Dagbladet.

Hun ønsker fortsatt å gjøre det klart at selv om livet er tøft, så holder hun seg positiv og gjør sitt beste for å leve livet hun ønsker.

GLADJENTE: Stina Nordie forteller at hun smiler mye og elsker den norske naturen. Hun kommer ikke til å gi opp. Foto: Privat
GLADJENTE: Stina Nordie forteller at hun smiler mye og elsker den norske naturen. Hun kommer ikke til å gi opp. Foto: Privat Vis mer

Noen må dø

Nå venter hun på at telefonen skal ringe. Noen må dø for at hun skal få leve et vanlig liv.

Det prøver hun å ikke tenke på.

- Jeg går ikke og tenker på det, men det er rart. Jeg håper ikke på at noen skal dø for min skyld, men samtidig håper jeg at en telefonen skal ringe, sier Nordine.

«Blod-bobil»

Når Dagbladet ringer Nordine sitter hun i en bobil ved Malangen, midt i dialysen.

Hun forteller at hun har tatt på seg en stor oppgave de neste månedene.

- Jeg er i full gang med å sykle Norge på langs for å skape bevissthet om organdonasjon.

- For øyeblikket venter jeg og 500 andre nordmenn på nye organer. Vi som venter på hjerter, lever, lunger, bukspyttkjertel og nyrer. Vi kan få en ny sjanse om flere melder seg som donor, sier Nordine.

- Trenger støttespiller

Hun begynte å sykle fra Nordkapp den 21. juni. Planen er å være framme ved Lindesnes den 25. september.

- Jeg kunne ikke sykla denne turen alene. Jeg må gjennom dialysen annenhver dag, og trengte en støttespiller. Derfor har jeg med faren min i bobil, mens jeg sykler. Dialysemaskinen er med i bobilen.

Hun sier at faren er med på turen nå, men at det er mange slektninger og venner som skal bytte på å kjøre bobilen.

- Noen må jo kjøre bobilen mens jeg sykler.

EUROPAS NORDLIGSTE PUNKT: Stina starta turen 20. juni med å gå ut til Knivskjellodden, Europas nordligste punkt. - - Det er en dagsmarsj tur-retur. Rune Gjeldnes, min gode venn og eventyrer, sendte med meg flagget han hadde med da han og Torry Larsen gikk over Nordpolen- som en motovasjon for denne turen min. Foto: Privat
EUROPAS NORDLIGSTE PUNKT: Stina starta turen 20. juni med å gå ut til Knivskjellodden, Europas nordligste punkt. - - Det er en dagsmarsj tur-retur. Rune Gjeldnes, min gode venn og eventyrer, sendte med meg flagget han hadde med da han og Torry Larsen gikk over Nordpolen- som en motovasjon for denne turen min. Foto: Privat Vis mer

Tung kombinasjon

Nordine gjør det klart at dialysen gjør sykkelturen veldig krevende, da den er utmattende for henne. Hun aner ikke hvor lenge hun vil klare å leve med dialysen, men hun nekter å gi opp.

RØRDENE: 10 år gamle Belle McNally fikk en kveld hun sent vil glemme da England ble klare for EM-finale. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Vi har cirka fem liter blod i kroppen. Dialysemaskinen sender blodet mitt ut og inn av maskinen og kroppen 16 ganger på fire timer. Den gir en viss balanse til kroppen, som egentlig er nyrenes oppgave. Det er veldig hardt for kroppen. Det er individuelt hvor lenge man orker det, sier hun.

Nyrenes oppgave er blant annet å skille ut avfallsstoffer og å produsere urin, noe dialysemaskinen har hjulpet Nordine med flere ganger i livet.

- Plutselig var jeg helt frisk

UTEMENNESKE: Stina Nordine bestemte seg i ung alder for å trosse flere råd fra legene, for å kunne leve livet hun ønsker å leve. Foto: Karoline O. A. Pettersen
UTEMENNESKE: Stina Nordine bestemte seg i ung alder for å trosse flere råd fra legene, for å kunne leve livet hun ønsker å leve. Foto: Karoline O. A. Pettersen Vis mer

Hun fikk nyreproblemer allerede i 14-årsalderen. Da fikk hun beskjed om at hun en eller annen gang i framtida ville trenge en ny nyre.

De neste åra var det merkbart for Nordine at hun hadde dårlige nyrer, men det var ikke før hun ble 28 år at hun måtte begynne på dialyse for første gang.

- Da hadde jeg hatt det tungt en stund, og nyrene begynte å svikte. Livet var satt på vent. Men etter to og et halvt år på dialyse fikk jeg min tantes nyre.

- Det endret livet mitt med en gang. Plutselig var jeg helt frisk. Det var som om å bli født på nytt, sier Nordine.

Men for seks år siden begynte nyrene å svikte på nytt. Nå har de sviktet fullstendig og dialyse annenhver dag er det som holder Nordine i live.

Nå venter hun på at telefonen skal ringe.

SYK: Stina Nordine venter fortvilet på et nytt organ. Hun håper flere melder seg som organdonor i Norge. Foto: Karoline O. A. Pettersen.
SYK: Stina Nordine venter fortvilet på et nytt organ. Hun håper flere melder seg som organdonor i Norge. Foto: Karoline O. A. Pettersen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer