PÅ RØMMEN: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner.

Nå viser det seg at hun har brutt vilkårene ved å ikke overholde meldeplikten overfor fengselsvesenet.
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PÅ RØMMEN: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner. Nå viser det seg at hun har brutt vilkårene ved å ikke overholde meldeplikten overfor fengselsvesenet. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Stina Brendemo Hagen på rømmen

Bare én av de tre norske kvinnene som ble tatt for å forsøke å smugle 22,4 kilo kokain til Norge i 2008, sitter igjen i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner.

Nå viser det seg at hun har brutt vilkårene ved å ikke overholde meldeplikten overfor fengselsvesenet.

Flukt til Brasil? - Stina Brendemo Hagen meldte seg ikke hos politiet slik hun skulle, og jeg kan bekrefte at vi har kontaktet ambassaden i Brasil fordi vi har hørt at hun skal ha flyktet dit, sier generalkonsul Ian Archibald Hornsby ved Det norske konsultatet i La Paz i Bolivia til Dagbladet.

- Vi venter på en bekreftelse, men det vi vet nå er at hun etter alt å dømme ikke er i Bolivia, fortsetter Hornsby.

Advokat Frode Sulland, som har representert 21-åringen i Norge, forteller at han ikke vet hvor Brendemo Hagen befinner seg.

Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez (25) ble i april i fjor dømt til 13 års fengsel for å ha forsøkt å  smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Dommene ble senere redusert til ti år og åtte måneder.

Har ikke utstedt pass Brendemo Hagen fødte en sønn i fengselet i september i fjor. Barnefaren er en mann i midten av 20-åra fra Sør-Amerika som hun ble kjent med da hun satt i varetekt i kvinnefengselet i Cochabamba. Det er uklart om denne mannen bistår henne i flukten.

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har utstedt noe pass til Brendemo Hagen den siste tida:

- UD har ikke utstedt noe pass til henne nylig. Utenriksdepartmentet ville ikke kunne utstede et pass til en person som har fått indratt sitt pass som følge av en straffeforfølgelse i et annet land, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

UD vil ikke kommentere om sønnen har fått utstedt pass, og det er også uklart hvor han befinner seg.

- UD har som kjent gitt konsulær bistand og hjelp til Brendemo Hagen over tid, men vi ønsker ikke å kommentere hva hun eventuelt har bedt om bistand til, sier Lerbergt Kopstad.

Rømling nummer to Men Brendemo Hagen er ikke den første som har rømt. I oktober 2009 ble den medtiltalte 21-åringen fra Lillesand satt fri fra varetekt mot kausjon, og forpliktet seg i likhet med Brendemo Hagen å melde seg til politiet. I februar 2010 rømte hun fra Bolivia med norsk nødpass etter at hun hadde byttet navn.

14. februar landet hun på Gardermoen etter å ha reist med buss til og deretter fløyet via Paris. 5. september starter rettssaken mot henne og fire andre personer i 20-åra i Oslo tingrett.

Dersom det stemmer at Brendemo Hagen har rømt fra Boliv,a betyr det at det bare er Madelaine Rodriguez som sitter igjen i landet. Hun ble også dømt til ti års fengsel i Bolivia, og skal nå forsøke å senke kausjonsbeløpet, slik at hun også kan komme seg ut.

Rodriguez har blitt utpekt som svært sentral i smuglingsforsøket, men hun avviser at dette er grunnen til at hun fortsatt sitter inne.

- Jeg er den siste fordi jeg ikke har penger til å betale kausjonen, sa Rodriguez til P4 på telefon fra fengselet for mindre enn en uke siden.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Stina Brendemo Hagen, og familien hennes i Norge ønsker ikke å kommentere saken.

BLE GRAVID I FENGSELET: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen ble gravid i fengselet.
Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet
BLE GRAVID I FENGSELET: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen ble gravid i fengselet. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet Vis mer