SMERTER: - Jeg er så hemmet av smertene at jeg ikke fungerer ordentlig til daglig og kan leve et normalt liv, sier Stina Amundsen fra Tromsø. Foto: Marius Fiskum
SMERTER: - Jeg er så hemmet av smertene at jeg ikke fungerer ordentlig til daglig og kan leve et normalt liv, sier Stina Amundsen fra Tromsø. Foto: Marius FiskumVis mer

Stina vil fjerne sine to livmorer

Stina Amundsen (27) er født med dobbel livmor, doble eggstokker og to vaginaer. Nå er hennes høyeste ønske å fjerne de to livmorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I forrige uke sto britiske Hazel Jones fram med sin historie. 27-åringen fortalte at hun hadde to vaginaer og dermed mistet jomfrudommen to ganger. Nå viser det seg at tilstanden ikke er så sjelden likevel.

Stina Amundsen fra Tromsø har akkurat samme sjeldne mutasjon som forekommer hos mellom en halv og en prosent av alle kvinner. Mange er uvitende om diagnosen, og kvinner finner det ut ved en tilfeldighet.

- Jeg ble klar over det da jeg var 15-16 år gammel. Da hadde jeg vært plaget med store menstruasjonssmerter i mange år. Jeg fikk menstruasjon veldig tidlig, og gikk på smertestillende medisiner allerede da jeg var 11-12 år, forteller Stina Amundsen til Dagbladet.

Åpen om diagnose Det var da hun var til utredning for disse smertene at leger fant ut at hun ikke var som alle andre i underlivet.

- Jeg var på et gynekologisk senter, og der oppdaget de at jeg hadde to livmorer, to eggstokker og to vaginaer. Det er ikke så mange som vet så mye om det å ha dobbel livmorJeg har prøvd å spørre og søke informasjon opp gjennom åra, men det virker heller ikke som det er så mange leger som kan noe om det, sier Stina.

Stina valgte å være åpen om sin diagnose og fortalte det til sine nærmeste venner og familie. En av grunnene til det, var at legene levnet henne lite håp om at hun noen gang kunne føde sine egne barn.

- Det var et sjokk når jeg fikk beskjed om at jeg mest sannsynlig ikke kunne bli gravid. Alle kvinner vil ha barn, det er jo en del av naturen. Jeg ble kjempelei meg, men så viste det seg jo at jeg ble gravid ikke så lenge etterpå, sier Stina.

Gravid med P-piller Hun beskriver sønnen på seks år som «sitt lille mirakel».

- Jeg ble gravid til tross for min medisinske situasjon samtidig som jeg tok prevensjonspiller. Det skulle være umulig for meg å bli gravid, men jeg er et levende bevis på at det mot alle odds er mulig. Selv legene på sykehuset sa at det var et mirakel, sier Stina Amundsen.

På grunn av hennes medisinske tilstand tok legene ingen sjanser, og sønnen ble tatt med keisersnitt ti dager før terminen, og veide 2,4 kilo. Sjansen for å bli mor for andre gang er derimot liten.

- Vi har prøvd å få et barn til i ettertid, men det har ikke fungert, for å si det sånn. Det er litt sårt, men vi har forsonet oss med det. Man må være positiv og gjøre det beste ut av det. Det prøver vi, sier Stina.

Nysgjerrige? Etter at hun fortalte om sine to vaginaer fikk hun naturlig nok mange spørsmål fra venner og kjente.

- Folk er nysgjerrig og lurer på hvordan det er. De tror jeg har to hull, men det har jeg ikke. De lurer på hvis jeg blir gravid, om jeg kan bli gravid i begge livmorer samtidig.

- Kan du det?

- Det er vel en liten teoretisk sjanse for å bli gravid i begge livmorene, men man kan jo ikke bli gravid uten å ha eggløsning, så det er bare mulig i en tidsbegrenset kort periode.

- Hvordan opplever du å få alle spørsmålene?

- Jeg er litt lei av at folk spør meg hele tiden om jeg skal ha flere barn. De tenker kanskje ikke over at det er en grunn til at jeg ikke har fått flere barn. Det er litt sårende, og hvis jeg uttrykker det, skjønner de at de kanskje ikke burde spurt, sier Stina.

 Som følge av sin diagnose har Stina tatt skrittet inn i overgangsalderen i en alder av 27 år.

- Jeg er så plaget av menstruasjonssmerter at jeg tar en sprøyte med medisiner hver tredje måned for å unngå å få menstruasjon. Det er som å komme i overgangsalderen, men det er likevel bedre enn å ha smerter, sier hun.

Vil opereres Smertene plager henne veldig, og hun vil mest av alt opereres i underlivet.

- Mitt største ønske er å fjerne livmorene og eggstokkene for å få et bedre liv. Jeg er så hemmet av smertene at jeg ikke fungerer ordentlig til daglig og kan leve et normalt liv. Det går ut over konsentrasjonen, energien og jeg har søvnproblemer. Kort sagt alt, sier Stina.

Hun har undersøkt mulighetene for å få til en slik operasjon.

- Jeg er 27 år og legene mener at jeg er for ung for operasjon. De argumenterer med at jeg kommer i overgangsalderen, og viser til at det alltid er en risiko forbundet med en operasjon. Det er en risiko jeg er villig til å ta for å få en bedre livskvalitet, sier hun.

Hun har undersøkt muligheten og funnet ut at det vil koste 52 000 kroner for å utføre operasjonen.

- De pengene er ikke bare å hoste opp uten videre. Vi har sagt på spøk at vi skal ha en innsamlingsaksjon for å skaffe pengene til en operasjon, sier hun og ler.

- Gleder meg Hun forteller at det ikke er noe annet enn kraftige smerter som plager henne. Det går ikke ut over sexlivet eller forringer tilværelsen på noen andre måter. Alt er normalt bortsett fra smertene.

- Men i motsetning til andre jenter gleder jeg meg faktisk til å komme i overgangsalderen. Jeg foretrekker heller svettetokter enn å gå med disse smertene. Å være «hormonell og grinat» går bra for min del, om mannen min mener det samme, er jeg litt usikker på, sier Stina Amundsen.