HARDT VÆR: Flere millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere fra Florida, på grunn av at orkanen «Irma» når Florida i dag. Video: AP Vis mer

Orkanflyktninger

Stine og Renate er midt i evakueringsdramaet: - Jeg hadde lyst til å kaste opp

22-åringene lå på stranda da en telefon fra Norge meldte om orkanen Irmas ankomst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVIE/FLORIDA (Dagbladet): SISTE: Orkanen Irma er ifølge CNN nok en gang oppjustert til kategori 4, og for øyeblikket er mer enn 288 000 uten strøm i Florida. USAs nasjonale orkansenter har nå målt vindstyrker opp mot 210 kilometer i timen.

De lokale meteorologene opplyser om at havvnivået er 60 centimeter høyere enn normalt i det vestligste området av Florida Keys - det første området i Florida orkanen er ventet å ramme.

OPPJUSTERT TIL KATEGORI 4: Orkanen Irma er for øyeblikket en kategori 4-orkan - nest høyeste kategori - med en vindstyrke på opp mot 210 kilometer i timen. Foto: The National Hurricane Center
OPPJUSTERT TIL KATEGORI 4: Orkanen Irma er for øyeblikket en kategori 4-orkan - nest høyeste kategori - med en vindstyrke på opp mot 210 kilometer i timen. Foto: The National Hurricane Center Vis mer

Miami-turen til studentene Renate Bekkeland (22) og Stine Lundgreen (22) gikk ikke helt som planlagt da orkanen Irma meldte sin ankomst. Renate som studerer til fysioterapeut og Stine som er lærerstudent, så for seg late dager på stranda i Miami Beach da det kom en telefon fra Norge.

- Det startet med at vi fikk spørsmål fra de hjemme om vi hadde hørt om orkanen. Så fikk vi med oss flere og flere nyheter. Det var skummelt å lese. Så hauset vi opp hverandre også, sier Stine.

- Det var lite informasjon å finne noe sted. Vi så på alle muligheter for å komme hjem. De få billettene som var igjen var kjempedyre. Det ble mer seriøst da vi så at folk ville bort fra Miami, sier Renate

Seint lørdag kveld lokal tid begynte Irma å nærme seg de aller sørligste delene av Florida. Vinden ble målt til 190 kilometer i timen - eller 52 meter i sekunder - i Florida Keys, og mer enn 288 000 hjem i delstaten har som sagt mistet strømmen, melder Associated Press.

De norske jentene, som hadde jobbet hele sommeren for å få råd til Miami-turen, tok kontakt med forsikringsselskapet, men uten hell. De ville ikke betale billettene for å få jentene hjem til Norge.

ORKANFLYKTNINGER: Miami-turen til studentene Renate Bekkeland (22) og Stine Lundgreen (22) gikk ikke helt som planlagt da orkanen Irma meldte sin ankomst. Jentene søkte tilflukt på Sjømannskirka i Miami for å ri av stormen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ORKANFLYKTNINGER: Miami-turen til studentene Renate Bekkeland (22) og Stine Lundgreen (22) gikk ikke helt som planlagt da orkanen Irma meldte sin ankomst. Jentene søkte tilflukt på Sjømannskirka i Miami for å ri av stormen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Klump i magen

Orkanen Irma er den kraftigste målt i området noensinne. Flyplassene i Florida måtte stenge og millioner av mennesker er blitt orkanflyktninger i USA. Opprinnelig så det ut til at orkanen hovedsakelig ville treffe østkysten av delstaten hvor Miami ligger.

SOLFERIE: Stine Lundgreen (22) og Renate Bekkeland (22) fikk kjenne på både sol og ekstremvær under sin ferietur til Miami i Florida. Foto: Privat.
SOLFERIE: Stine Lundgreen (22) og Renate Bekkeland (22) fikk kjenne på både sol og ekstremvær under sin ferietur til Miami i Florida. Foto: Privat. Vis mer

Prognosene nå tyder imidlertid på at det er vestkysten som vil bli hardest rammet. 6,3 millioner mennesker er nå frivillig eller obligatorisk evakuert fra hjemmene sine.

- Vi har kjent på frykten og hadde et sammenbrudd på Walmart da vi fikk vite at Miami Beach, der hotellet ligger, var evakuert og det var usikkert om vi kom oss tilbake dit. Vi visste ikke hvor lang tid vi hadde. Vi er aldri blitt evakuert før, sier Renate.

Været i Miami begynte å bli dårligere med regn, lyn og torden. I tillegg ble flyet hjem kansellert.

- Da kjente jeg på klumpen i magen, som om jeg hadde lyst til å kaste opp. Tårene presset på og da sto vi inne i butikken og gråt, sier Renate.

- Det var ingen som visste noen ting og det var helle ikke noen hjemme som hadde råd til oss. Da følte vi oss små og alene, sier Stine.

FØR STORMEN: Skuelystende og fastboende benyttet sjansen til å få med seg de første kyssene fra orkanen Irma på Hollywood Beach i Florida.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FØR STORMEN: Skuelystende og fastboende benyttet sjansen til å få med seg de første kyssene fra orkanen Irma på Hollywood Beach i Florida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Jente befant sag nå i et potensielt katastrofeområde og visste ikke hvor de skulle gjøre av seg. De kjente på mye frustrasjon og irritasjon, også på hverandre.

- Fortvilelse, sier Stine

- Vi ante ikke hvem vi skulle ringe, hvor vi skulle gå og kjente på den bobla i magen som bygde seg opp. Jeg ble svimmel, sier Renate.

- Vi flykter til noen vi kjenner, sa alle vi snakket med, men vi kjenner jo ingen her. Jeg og Renate hadde ingen å være sammen med, sier Stine.

Orkanen Irma var opprinnelig den kraftigste orkanen som noensinne er målt i Atlanterhavet og har ført til enorme ødeleggelser på sin ferd gjennom Karibia. På reisen har orkanens styrke svekket seg til kategori 3, i morgentimene søndag norsk tid ble den altså oppjustert til kategori 4 igjen - den nest kraftigste kategorien. Ifølge USAs nasjonale orkansenter vil Irma trolig slå hardest til mot Florida Keys, sørvest i Florida og Tampa Bay-regionen.

Frykt

For familie og pårørende hjemme kan det være vanskelig å forstå hvordan en slik situasjon kan virke inn på både humør og pågangsmot. Værmeldingene har forandret seg ettersom orkanen Irma har fortsatt sin destruktive ferd gjennom Karibien og katastrofe har vært et mye brukt ord i mediene.

- Man vil føle seg mer alene og da vil frykten kjennes sterkere. Man har ikke de vanlige og nærme menneskene rundt seg. Når turistferiedagene går greit tenker man ikke på det, men når det skjer noe uforutsett, som en orkan eller andre ulykker, så er det mye fremmed rundt som man kan kjenne avmakt for. Man får beskjed om å søke tilflukt, men hvor gjør man det. Kommer det et tornadovarsel, har vi dårlig tid, det er ikke så lett som turist å forstå alt dette, sier sjømannsprest Audun Sæbø Norman til Dagbladet.

HOLDER ÅPENT: Sjømannskirka i Miami har etablert et trygt sted for nordmenn som ikke har noe sted å gjøre av deg. Sjømannsprest Audun Sæbø Norman regner med at mellom 25 og 30 nordmenn kommer til å ri av stormen i kirka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HOLDER ÅPENT: Sjømannskirka i Miami har etablert et trygt sted for nordmenn som ikke har noe sted å gjøre av deg. Sjømannsprest Audun Sæbø Norman regner med at mellom 25 og 30 nordmenn kommer til å ri av stormen i kirka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Redningen

Den første planen var å leie en bil å kjøre så langt nord det var mulig å komme, men det var utsolgt for både bensin og vann helt opp til Orlando som ligger nord for Miami.

SOSIALT: Kortspill, stearinlys og kaffe hjelper på mens Stine venter på Irma. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOSIALT: Kortspill, stearinlys og kaffe hjelper på mens Stine venter på Irma. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Renate tok kontakt med Sjømannskirken i Miami for å sjekke om de hadde oppdatert informasjon og fikk tilbudet om å søke ly der under Irmas visitt.

- Vi setter sjukt pris på Sjømannskirka. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten, sier Renate, som aller helst skulle ønske at hun var hjemme i Norge igjen.

- De har reddet hele oppholdet vårt, sier Stine.

- Det har ikke vært en avslappende ferie, så det kan hende jeg trenger litt ferie fra ferien når jeg kommer hjem, sier Renate.

- Dette har vært sjukt stressende, men all erfaring er en god erfaring så lenge det går greit, men jeg synes dette er veldig kjipt, sier Stine.

- De hjemme er mer bekymra enn vi er og jeg synes synd på familie som ser dette utenfra, sier Renate.

På Sjømannskirka holder orkanflyktningene seg tørre og trygge mens regnet og vinden hamrer på vinduer og tak

- De fleste ville nok kjent på frykt hvis det skjedde hjemme i Norge, men her nede er alt fremmed. Sjømannskirken styrke er at vi kjenner lokalmiljøet og snakke norsk. Vi vet også hvordan vi kan finne informasjon, sier Norman. Kirka i Miami har tatt inn 25 nordmenn som søker ly til Irma har passert.

SOVEROM: Renate Bekkeland (22) og Stine Lundgreen (22) fikk madrass og et kontor for seg selv på sjømannskirka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOVEROM: Renate Bekkeland (22) og Stine Lundgreen (22) fikk madrass og et kontor for seg selv på sjømannskirka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer