«Stine Sofie og Lena vil alltid leve i Baneheia»

Bare noen vasne teddybjørner ligger ved stien der Stine Sofie (8) og venninnen Lena (10) brutalt ble mishandlet og drept for snart fire måneder siden. I går kom et nytt sjokk for Kristiansand - to unge bygutter er siktet, den ene har tilstått den fryktelige handlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets team ruslet i går ettermiddag rundt i naturperlen som brått ble et fryktet drapsåsted.

«Du var en engel» står det på en siste hilsen som høstløv i Baneheia nesten har skjult. Nede i byen har politiet akkurat startet sin pressekonferanse.

Ikke en sjel er å se i Baneheia. Lett regn danner små dråper på vannliljene, her og der dupper noen blomster på svak septemberstengel - blomster som ble plantet av gode mennesker som ville minnes de to glade jentene.

Fortsatt hviler det en uhygge over tjernene og furubuskene i Baneheia. Her skjedde det en voldsom handling som rystet Norden og rev bort uskylden som alltid har preget en mild sørlandsby. Folk har fortvilt prøvd å ta Baneheia tilbake.

«Vil aldri glemme»

Noen har gått dit i trass, for å protestere mot vold og uhygge, andre har tatt turen hit for å vinne tilbake igjen naturens renhet. Det har ikke vært mulig, alle har ventet på en oppklaring. Nå vet alle at Baneheia aldri kan bli den samme, drapene vil for alltid bli knyttet til heia som har vært Kristiansands stolthet.

- Det er så grotesk, så opprørende, sier ekteparet Øyvind og Liv Øvensen.

De trasker opp en bakke i joggedrakt og er de første vi møter i Baneheia etter at politiet har avslørt drapstilståelsen. De så TV-overføringen, så bestemte de seg for å gjennomføre den vanlige dagsturen.

- I all framtid vil Baneheia være knyttet til noe grufullt, sier de.

Ekteparet bor like i nærheten og er veldig glade i vakre Baneheia. Der bader de, trimmer, tar en pust i bakken, filosoferer over livet - og i sommer har de alltid hatt to ansikter i minnet:

- Bildet av de glade jentene i badedrakt, så vakkert og uskyldig, naturlig og ekte, forteller de.

- Jentene er borte, men her i Baneheia vil Stine Sofie og Lena alltid leve.

Syretoppen

«Du var en engel» står det skrevet med barneskrift på en lapp festet til en blomsterbukett i et syltetøyglass. I sommer har Baneheia vært et sted for sorg og medfølelse, ikke for forlystelse og munterhet.

Bare på Syretoppen har det skeive livet gått nesten som normalt. Tre slitne gutter og ei jente søker ly i en gapahuk og truer Dagbladet.

- Morderne er tatt, piss off! roper en og svinger ølflaska under nesa vår.

Slik er også Baneheia, et lite Christiania for misbrukere av diverse stoffer. En av dem ble nesten dømt av folkedomstolen, men disse samfunnets utstøtte har også avskydd ugjerningene.

Alle vet hvor Stine Sofie og Lena badet så bekymringsløst. Like ved går det en ny sti opp til kvisthaugen hvor likene ble skjult. Kontrasten er enorm og uforståelig - idyllen og det vonde, side om side.

Bak en knaus svinger grusveien ned mot Grim, bydelen der ei av jentene bodde.

- For oss er det så skummelt at gjerningsmennene var så unge, og ustraffet, sier Ole Jakob Stranden (21) og Merete Egedal (18).

Kveldstur

De er på kveldstur i Grim med Emma (10 måneder), som Merete er tante til.

- Kanskje kjenner vi dem som tok livet av jentene, det er vel mest sannsynlig. Denne byen er ikke så stor. Det har vært en ekkel følelse å gå her og vite at drapene ikke var oppklart. Alle trodde helst at det var noen galninger som var seksuelle avvikere. Vi er lettet, men det hele er også utrolig, sier Ole Jakob og Merete.

Inne i Rådhuset er det også drapssaken som preger all aktivitet. Bystyret har startet på behandlingen av en sak som engasjerer mange, men gløden er borte.

Og ordfører Bjørg Wallevik må plutselig haste til politihuset.

- Det er utrolig trist. To unge menn har ødelagt sine liv, fire familier er hardt rammet. Våre kriseteam er åpne for alle. Alt er fryktelig trist, det vil ta tid å lege alle sårene, sier hun nedstemt til Dagbladet.

LEKTE I BANEHEIA: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen forsvant da de var i det populære friluftsområdet.