Stines pappa 35 meter unna da jentene ble drept

KRISTIANSAND (Dagbladet): Stine Sofies (8) pappa, Jostein Sørstrønen, gikk i Baneheia og lette etter datteren og venninnen, og var bare 35 meter unna da de to ble mishandlet og drept. Dobbeltdrapssiktede Jan Helge Andersen (19) har forklart at ugjerningene pågikk i en times tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om pappaen var kloss i nærheten, var det komplett umulig for ham å kunne hjelpe jentene.

De uhyggelige overgrepene mot Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen (10) skjedde nemlig på et svært øde og lite tilgjengelig sted rett over gangveien mellom bydelen Grim og badevannet 3. Stampe i Baneheia. Terrenget er svært kupert.

Fra gangveien er det umulig å få øye på åstedet. Den tette vegetasjonen dempet også lydene fra åstedet.

Rett forbi likene

Under leteaksjonen om formiddagen lørdag 20. mai gikk begge fedrene til drapsofrene og storebroren til Stine Sofie rett forbi stedet der barnelikene lå skjult.

Like ved drapsstedet fant de den halvannenliters Siesta-brusflaska som jentene hadde tatt med seg på badeturen. Flaska ble seinere innlevert til politiets operative uteledelse, som organiserte leteaksjonen fra parkeringsplassen ved Svarttjønnveien.

Trass i at brusflaska sto oppført på savnetsignalementet, var det ingen som reagerte på funnet av den svært spesielle flaska som ikke selges i Kristiansand-området.

Halvannet døgn seinere ble jentene funnet drept.

Skjebnesvangert

En av norgeshistoriens mest groteske drapssaker begynte mens Stine Sofie og Lena skulle gå på «en kjapp, halvtimes badetur» i Stampa.

Mye tyder på at jentene ble tilfeldige drapsofre. De to var på helgebesøk hos sine biologiske fedre, som bor i en firemannsbolig på Grim.

Mens jentene gikk i Baneheia, ble Stine Sofies storebror sittende igjen hjemme og var opptatt med en PC.

Søsteren hans hadde nettopp hatt bursdag, og hun hadde fått nye rulleskøyter som hun gledet seg til å prøve rett etter badeturen.

Stine Sofies pappa fattet mistanke om at noe var galt fatt allerede en time etter at jentene gikk hjemmefra rundt klokka 18.30 fredag 19. mai.

Kriminalsjef Arne Pedersen sier faren første gang gikk hjemmefra Grim og til 3. Stampe en gang mellom klokka 19.30 og 20.00.

Mangler alibi

Etterforskningen har vist at på dette tidspunktet hadde overgrepene begynt. Den siste sikre observasjonen av jentene ble gjort av to studenter som klokka 18.50 observerte at Stine Sofie og Lena bade i 3. Stampe.

Den drapssiktede Jan Helge Andersen (19) sier i sin forklaring at det gikk opp mot én time fra jentene ble lokket i heia for angivelig å se kattunger og til jentene ble drept med kniv.

Kriminalsjef Pedersen sier den andre siktede i drapssaken, Viggo Kristiansen (21), ikke har noe alibi for en periode på mellom to og tre timer i det aktuelle tidsrommet.

Siste observasjon

En av de siste sikre observasjonene av de to drapssiktede i Baneheia ble gjort av Leonard Hovden (35). Han skulle på joggetur i Baneheia.

- Jeg kom til parkeringsplassen ved Svarttjønn klokka 17.50. Da så jeg en mannsperson som kom syklende inn i Baneheia. To minutter seinere returnerte han sammen med en annen person. I ettertid, når jeg har sett bildene av de to siktede, er jeg sikker på at det var dem jeg så. Klokka 18 jogget jeg inn i Baneheia, og da sto de to fremdeles på parkeringsplassen, sier Hovden.

Dagbladet får bekreftet at politiet er sikre på at det var de to siktede Hovden observerte. Ifølge Dagbladets opplysninger stemmer også observasjonen av de to siktede med deres forklaringer til politiet. Viggo Kristiansen hevder imidlertid at han like etterpå gikk hjem.

Meldt savnet

Etter å ha konstatert at jentene ikke var å se, returnerte Stine Sofies pappa.

Han var fortsatt urolig. En times tid seinere gikk han enda en gang den samme veien til 3. Stampe. Da var jentene drept.

Ifølge Jan Helge Andersens politiforklaring lokket de med seg jentene opp i det ulendte terrenget.

- Vi lokket jentene med å fortelle at vi hadde noen nydelige kattunger i heia, forklarer Andersen.

Da jentene fortsatt ikke hadde kommet hjem ca. klokka 21.30, valgte Sørstrønen å varsle Lenas pappa, Arne Bernt Paulsen, som befant seg et annet sted i Kristiansand. Paulsen kom øyeblikkelig hjem. Sammen med Jostein Sørstrønen gikk de to i Baneheia for å lete. Klokka 22.08 ringte de politiet og meldte jentene savnet.

Skjulested

Etterforskerne håpet en stund at brusflaska kunne gi verdifulle spor etter morderne, men alle forsøk på å framstille fingeravtrykk eller DNA var forgjeves.

En av mordernes ytterst få tabber var at de glemte å fjerne brusflaska.

Derimot sørget de for å skjule jentenes badetøy i et hulrom bak en busk i en steinfylling bare svært lokalkjente personer vet om.

Hulrommet har i årevis blitt benyttet som gjemmested av lokale barn og ungdommer som bor i Baneheias nærområder. Bæreposen jentene hadde hatt badetøyet i, ble funnet i en søppeldunk ved en gangsti ved Svarttjønn mellom drapsstedet og de siktedes hjem.

Selve åstedet ligger på den såkalte «Fritza-plassen», som er det mest utilgjengelige området i hele Baneheia.

ÅSTEDET: I det svært ulendte terrenget her skjedde drapene, og her ble de to jentene funnet.
DREPT: Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer