- Stinket bensin før nødlandingen

Bjørn Bratten, datteren Therese og kjæresten, «Hotel Cæsar»-skuespiller Per Kjerstad Andersen, svevde en time i det uvisse over London natt til i går, før de nødlandet på Heathrow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Om bord i flyet, som skulle gå til Sco Paulo i Brasil, var også ti norske oljearbeidere. Flyet var et tre-motors MD-11-fly, tilhørende det brasilianske selskapet Varig.

- Med en gang jeg kom inn i flyet kjente jeg at det stinket bensin, forteller Bjørn Bratten.

- Kort etter at vi hadde tatt av fra flystripa, hørte vi et smell. Vi merket at flyet kjempet seg oppover før det falt ned, for så å kjempe seg opp i høyden igjen. Slik holdt det på en time over London før vi landet, sier han.

Nytt forsøk

Dagbladet møtte de norske flypassasjerene på Heathrow i går. Da var de klare for et nytt forsøk på å komme til Brasil, med et fly klokka 15.00. Bjørn Bratten og datteren Therese skal sammen med Per Kjerstad Andersen lage en TV-dokumentar om en nordmann og en brasiliansk kvinne som skal gifte seg.

Oljearbeiderne, som er ansatt i Farstad Shipping på Sunnmøre, skal jobbe på et forsyningsfartøy for det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras.

- Var nervøs

Skuespiller Per Kjerstad Andersen, som spilte den sleipe Jerry Hansen i «Hotel Cæsar», sier at dette var den skumleste opplevelsen han har hatt. Skuespilleren er ingen nybegynner som flypassasjer. Tidligere har han blant annet reist flere ganger tur-retur Australia, og han har jobbet som stuer på Fornebu og Gardermoen.

- Jeg har et greit forhold til fly, men dette likte jeg dårlig, sier han.

- Etter smellet gikk flyet i perioder som en skutt kråke. Over høyttaleren fikk vi opplyst at de hadde problemer med en motor. Flyvertinnene satte seg ned i setene og festet remmene. Det ble ingen servering. Vi forsto at det var alvor. Da var jeg glad Therese holdt meg i handa. For jeg var nervøs, sier Kjerstad Andersen.

Pilotene opplyste over høyttalerne at de måtte kvitte seg med 80000 liter drivstoff før de kunne lande igjen.

Therese Bratten forteller at også andre på flyet ble skremt av det som skjedde.

- En ung dame fra Brasil med en liten baby på fanget var naturlig nok urolig. Det var også en eldre dame som satt ved siden av henne. Flyvertinnen kom for å berolige dem, forteller hun.

Lite informasjon

Oljearbeider Ove Holm sier at det var mange i flyet som ikke fikk med seg hva som skjedde.

- Det ble ikke gitt så mye informasjon. Noen hadde allerede begynt å dorme av. De trodde sikkert de var på vei til Brasil. Jeg vil ikke si det var veldig dramatisk. Det gikk tross alt bra med oss, sier Holm.

Maria Niglio i flyselskapet Varig hadde lite informasjon å gi da Dagbladet ringte i går.

- Flyet måtte lande igjen på grunn av tekniske problemer. Mer informasjon har vi ikke å gi.

Per Kjerstad Andersen hadde en spesiell tanke i hodet da han sjekket inn i går ettermiddag.

- Jeg håper vi ikke skal ta det samme flyet som vi nødlandet med.

SKREMT: Bjørn Bratten, datteren Therese Bratten og hennes kjæreste Per Kjerstad Andersen ble skremt da de fikk vite at en av tre motorer på flyet de satt i hadde sviktet i lufta over London. - Vi forsto at det var alvor, sier Kjerstad Andersen.