Stirret Breivik hardt inn i øya

Maren Karlsson sier hun stirret så hardt hun kunne inn i øynene til Anders Behring Breivik. Da trakk han sitt eget blikk bort.

STERKE OPPLEVELSER: Maren Karlsson hadde med sin bror Karl B. Elfving til Oslo tingrett for å høre hvordan hennes datter Anne Lise Holter ble drept i høyblokka i regjeringskvartalet. Foto: Leif Stang/Dagbladet
STERKE OPPLEVELSER: Maren Karlsson hadde med sin bror Karl B. Elfving til Oslo tingrett for å høre hvordan hennes datter Anne Lise Holter ble drept i høyblokka i regjeringskvartalet. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg så at han søkte rundt i rettslokalet. Da fikk jeg øyekontakt med han én gang. Jeg stirret på han så hardt jeg kunne. Da trakk han blikket til seg. Jeg håper han blir sittende inne til han dør, sier Maren Karlsson til Dagbladet.

Mistet datteren Etter å ha tenkt seg grundig om valgte hun å ta turen fra Moss til Oslo for å være tilstede i retten da retssmedisinerne og politiets kriminalteknikere forklarte seg om resultatet av det voldsomme bombeangrepet på regjeringskvartalet 22. juli.

- Jeg kunne ha sett på dette på noen skjermer i et rom i tinghuset i Fredrikstad, men vi valgte å reise hit for å få det hele i virkeligheten. Jeg mistet min datter i høyblokka. Hun var klar for ferie, men slik ble det aldri, sier Maren Karlsson.

Hennes bror Karl B. Elfving var med til Oslo tingrett. De fikk se bilder og illustrasjoner over herjingene fra eksplosjonen. De fikk også se hvor Anne Lise Holter ble funnet død, under et panserglass ved heisene i resepsjonsområdet i høyblokka. Hun var seniorrådgiver på regnskapsavdelingen ved statsministerens kontor, og skulle etter planen ta et tog klokka 15.00.

- Vanskelig å tenke på - Hun måtte bli igjen for å gjøre ferdig en jobb før hun gikk på ferie. Klokka 14.45 ringte hun til en av sjefene sine for å si at hun ble litt lenger på jobb. Hun hadde vært i kjelleren for å finne noe, såvidt jeg har forstått. Hvis hun hadde reist etter planen med toget klokka 1500, så hadde vi hatt henne i live nå. Det er vanskelig å tenke på. I grunnen opplever vi alt sammen som helt uvirkelig. Tenk at denne mannen har drept 77 mennesker, sier Maren Karlsson.

Hun har lest obduksjonsrapporten hos politiet tidligere.

- Jeg synes likevel det var greit å få høre direkte fra rettsmedisineren hva som skjedde med Anne Lise. Hun døde nok momentant, og har verken kjent smerter eller opplevd det grusomme som skjedde. Det er tross alt en trøst for oss.

- Så han smilte Hun synes det var tøfft å se Anders Behring Breivik sitte noen meter foran henne i rettslokalet. Da politiets innsatsleder Thor Langli forklarte seg om politiets arbeid på åstedet etter eksplosjonen, og fikk beskjed om skyting på Utøya, sa han at han tenkte at det umulig kunne være to forskjellige gjerningsmenn bak begge de voldsomme angrepene.

- Da så jeg at Behring Breivik smilte. Utover det virket han helt følelsesløs. Han holdt bare en stram maske hele tida. Det er vanskelig å forstå slikt. Vi gjør det i allefall ikke, sier Maren Karlsson.

Karl B. Elfving sier at de opplevde tilstedeværelsen i retten som riktig.

- Vi ville være tilstede da de skulle snakke om Anne Lise, og rettsaken virker veldig strukturert. Det har også betydning for oss, sier han.