Stirret sine ofre i senk

Guttegjengen terroriserte jevnaldrende i Oslos gater i flere måneder. Med trusler om vold holdt de sine ofre i et jerngrep kun ved å stirre på dem. Ungguttene har erkjent delvis straffskyld for hele 53 forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Verstingen» i gjengen, som står for over 20 av tiltalepunktene i saken, har i politiavhør fortalt om ran som politiet ikke har mottatt anmeldelse på. Den 15 år gamle ungdomsskoleeleven har fortalt om episodene på eget initiativ. I retten i dag klarte han ikke å skille de mange ranene han skal ha begått mot jevnaldrende.

- Jeg kan ikke huske det. Alle disse sakene skjedde for to-tre måneder siden. Jeg blander dem sammen, sa han fra vitneboksen i formiddag.

«De må ha blitt redde»


I politiavhør skal de to yngste som er tiltalt i barneransaken ha forklart at det hele startet da de begynte å henge sammen med gjengen. «Alltid når vi var sammen var det snakk om å rane folk», skal den ene 15-åringen ha forklart. Han skal også ha sagt at han ranet folk uten å tenke over hva han egentlig gjorde.

I avhør skal 15-åringen som har flere enn 20 tiltalepunkter mot seg ha sagt at han i ettertid tenkte at ransofrene må ha blitt redde.

15-åringen forklarte også at hans jevnaldrende kamerat var akkurat som ham, og at han også gjorde ting uten å tenke over det. 15-åringenes egen forklaring på en episode fra 19. november i fjor viser hvor tilfeldig barneranerne har handlet:

«Verstingen» ville rane to gutter på parkeringsplassen under Konserthuset i Vika. Kameraten ville ikke, han syntes de to guttene så for store ut for dem. Likevel ble han med på ranet, som de begge erkjenner straffskyld for.

- Jeg måtte. Han er kameraten min, og jeg ville være med.

Aktor refererte også fra politiavhør med den andre av de to 15-åringene i ettermiddag. Da han ble spurt om han noengang planla å rane, svarte 15-åringen «nei». Som svar på aktors spørsmål om hvorfor ranene da skjedde, trakk gutten på skuldrene. Aktor refererte da til at gutten i politiavhør har sagt at det «bare ble sånn».

Spilte på frykt

15-åringen har erkjent straffskyld for flere episoder der han har presset sine ofre til å ta ut penger fra minibanker.

I enkelte tilfeller har det vært nok at den spedbygde unggutten har bedt sine ofre om å gi ham penger og mobiltelefon. Ofrene har gitt etter, ikke på grunn av noe 15-åringen har gjort mot dem, men fordi de frykter hva han kan gjøre mot dem.

På direkte spørsmål om hans ofre frivillig gikk til minibanken for å gi gutten penger, svarte han «nei».

- Bare fordi vi bad dem om å gjøre det.

Til sammen er de seks ungdommene, som opprinnelig er fra Somalia, tiltalt for 53 forhold.

Ranene skal ha skjedd i løpet av det siste halve året. Guttegjengen har delvis tilstått så mange forhold at de ikke klarer å skille dem fra hverandre.

Ville slåss

En gang, forteller en av 15-åringene i retten, gikk han uprovosert bort og skallet til en ung gutt som var i ferd med å bli ranet av resten av gjengen. Likevel nekter 15-åringen straffskyld.

- Jeg bare skallet ham. Jeg var ikke med på å rane ham, jeg visste ikke at han ble ranet.

Hvorfor skallet du ham da?

- Jeg trodde det var slåsskamp. Og da ble jeg også med.

Dommer Wenche F. Gjelsten måtte i ettermiddag be av de tiltalte om å slutte å kommunisere gjennom blikk under forklaringene. Flere av guttene fniste høyt og da den ene unggutten svarte på spørsmål om ranene.

Les også: