Stivnet da han ble budt sigar

Da president Bill Clinton landet i Moskva i går dro han direkte til Kreml, og privat middag hos president Vladimir Putin. Det var kanskje en noe mer formell middag enn den Tyslands kansler Gerhard Schröder inviterte til kvelden i forveien, som bød på flere overraskelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et øyeblikk stivnet president Bill Clinton da den tyske forbundskansleren bød ham på en feit spesialimportert kubansk sigar som avslutning på et hyggelig måltid i en restaurant i den hippeste delen av Øst-Berlin.

-Her gir jeg deg en av Fidels sigarer, sa kansleren med et flir. Sigaren var ment å være en munter påminnelse om at tyskerne ikke respekterer den amerikanske blokaden som USA opprettholder mot Kuba. Den tyske ministeren for utviklingshjelp, Heidemarie Wiczorek-Zeul, hadde med seg sigarene fra et besøk på Kuba nylig.

For Clinton ble tilbudet åpenbart en påminnelse av hans egen sigarføring under affæren med Monika Lewinsky. Han ble både forlegen og irritert, forteller gjester som satt i nærheten i restauranten «Gugelhof».

Ellers var den uformelle middagen meget vellykket. Clinton forlangte en halvliter øl da han tok plass ved enden av bordet nærmest restaurantens toalett. Restauranteier Hans Nübel trodde det var en fleip da en Herr Klint for noen dager siden ringte og ville bestille bord til åtte personer, angivelig for å feire en venn som fylte 30 år. Nübel sa nei da den mystiske Klint ikke kunne si nøyaktig når selskapet ville innfinne seg.

Sjokket fikk restauratør Nübel da han seint den aktuelle kvelden så at flere blant dem han trodde var vanlige gjester, reiste seg fra sine stoler, presenterte seg som sikkerhetsfolk og forkynte:

- Den amerikanske presidenten kommer om en halv time. Inn stormet et trettitall sikkerhetsfolk som sjekket alt fra gryter til toalettpapiret. I all hast tryllet personalet fram de lekreste retter. Clinton koste seg med øl, surkål, oksekjøtt og en kraftig porsjon iskrem til dessert. Regningen kom på beskjedne 608,30 mark (ca. 2600 kroner) for selskapet, som også omfattet utenriksministrene Madeleine Albright og Joschka Fischer.

Det var Clintons ønske at han ville spise på en restaurant i et folkelig strøk av Berlin. Området rundt Käthe-Kollwitzplatz er tilholdssted for pønkere og kunstnere. Da restauranten «Gugelhof» ble etablert, ble vinduene steinet av pønkere som protesterte mot invasjonen av jetset'ere. Bill Clinton er i dag Vladimir Putins gjest i Moskva under sin siste rundreise i Europa som president. I Berlin deltok han sammen med kansler Schröder og lederne fra tolv andre land på konferansen om hvordan verden bør regjereres i det 21. århundre.

Konferansen munnet ut i en oppfordring om å bekjempe fattigdom og brudd på menneskerettighetene.

Bare Tony Blair meldte avbud av de innbudte sosialdemokratiske og liberale lederne. Han var hjemme med Leo.

MIDDAG: Gårdagens middag med president Vladimimir Putin var kanskje noe mer formell enn den middagen president Clinton fikk på en restaurant i Berlins hippeste strøk kvelden i forveien.