Stjal 50 dollar. Sonet 36 år

Alvin Kennard ble dømt til livstid i fengsel. Nå blir han løslatt.

BLI LØSLATT: 36 år etter at han ble dømt for å ha stjålet 50 dollar fra et bakeri, slipper Alvin Kennard ut. Takket være en nysgjerrig dommer. Foto: Ivana Hrynkiw / The Birmingham News via AP / NTB scanpix
BLI LØSLATT: 36 år etter at han ble dømt for å ha stjålet 50 dollar fra et bakeri, slipper Alvin Kennard ut. Takket være en nysgjerrig dommer. Foto: Ivana Hrynkiw / The Birmingham News via AP / NTB scanpixVis mer

I 1983 ble den da 22 år gamle Alvin Kennard fra Alabama dømt til livstid i fengsel, uten mulighet for å bli løslatt.

Med tanke på at Kennard fikk livstidsstraff vil nok de fleste se for seg at han ble dømt for drap, overgrep eller andre grove forbrytelser. Men sånn var det ikke.

Stjal fra bakeri

Kennard ble i 1983 dømt for å ha stjålet 50,75 dollar, rundt 450 norske kroner, fra et bakeri. Hans store problem var at han i 1979 hadde blitt dømt til tre års betinget fengsel, skriver ABC News.

Da ble han dømt for tre lovbrudd som alle var knyttet seg til ett enkelt innbrudd.

På grunn av Alabamas «Habitual Felony Offender Act», og siden det var Kennards fjerde lovbrudd, hadde ikke dommeren noe annet valg enn å dømme ham til den uforholdsmessig strenge straffen.

Loven ble endret på begynnelsen av 2000-tallet, noe som gir dommerne anledning til å gi fjerdegangs lovbrytere mulighet for prøveløslatelse, men loven ble ikke gitt tilbakevirkende kraft.

Dermed ble Kennard sittende i fengsel. Noe han trolig hadde gjort resten av livet hadde det ikke vært for en nysgjerrig dommer.

- Dommeren i denne saken la merke til hvor merkelig det var at noen sonet en livstidsstraff, uten mulighet for prøveløslatelse, for å ha stjålet 50 dollar, sier Kennards advokat, Carla Crowder.

- Dette var en dommer som gjorde mer enn han hadde behøvd.

Omgjorde dommen

Advokaten ble nylig involvert i Kennards sak, da den omtalte dommeren, David Carpenter, som oppdaget saken da han kom over noen dokumenter, ba henne se på saken.

- Da jeg første gang dro for å besøke Kennard så snakket jeg med vakten, og da han så hvem jeg skulle besøke, sa han: «Det er en vi kan slippe ut, han vil ikke lage noe mere trøbbel», forteller Crowder.

Dommeren bestemte seg for å endre Kennards dom, og fastslo at han nå har sonet sin straff. Dermed slipper Kennard ut i løpet av de kommende dagene, etter 36 år. Kennards gode oppførsel i fengsel skal ha vært medvirkende til avgjørelsen.

Da dommer Carpenter offentliggjorde avgjørelsen onsdag, brøt det ut jubel blant Kennards venner og familie.

- Alle gråt. Vi har snakket om det i over 20 år. Å være fri, sier Kennards niese, Patricia Jones, til WBRC.

- Vil forsørge seg selv

Før han ble fengslet jobbet Kennard blant annet som snekker, noe han skal ha fortalt dommeren at han ønsker å jobbe som når han blir løslatt.

- Han sier at han ønsker å skaffe seg en jobb, han vil forsørge seg selv, og vi skal støtte ham, sier niesa.

Kennards advokat sier at 58-åringen ble «overveldet» av dommerens avgjørelse.

- Det som er ekstraordinært med Kennard er at selv om han trodde han kom til å sitte resten av livet i fengsel, så har han virkelig snudd livet sitt på hodet. Han er overveldet over denne muligheten, men har holdt tett kontakt med familien, så han har fantastisk støtte, sier Crowder, ifølge The Guardian.

Det skulle altså ta 36 år før Kennard slapp ut av fengsel. Hadde han blitt dømt for de samme lovbruddene i dag, så hadde han blitt dømt til mellom 10 og 21 års fengsel.

Han er heller ikke den eneste som har fått liknende straff for et mindre alvorlig lovbrudd. Ifølge Crowder sitter det opp mot 250 andre fanger i Alamabams fengsler, som har fått livstidsstraff på grunn av den nå endrede loven.

Disse får ikke prøvd sin sak på nytt, delvis fordi de ikke har advokater som prøver å få gjenopptatt sakene deres.

- Så fantastisk som denne muligheten er for Kennard, og så glade som vi er på hans vegne, så er det opp mot 250 fanger som fikk liknende dommer som ikke har advokat, som ikke har en stemme, sier Crowder, som håper at myndighetene vil gjøre mer for å ta tak i sakene til disse fangene.

- Det er utrolig urettferdig at hundrevis av mennesker i Alabama soner livstidsstraff for forbrytelser som ikke dreier seg om vold eller drap.