«Stjal» baby på nettet

En mor i Oslo opplevde at en fremmed person stjal bildet av datteren hennes og presenterte henne som sin egen på to nettsteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble først sjokkert og sint. Men nå er jeg i grunnen mest lei meg. Dette må være gjort av et sykt menneske som kanskje ønsker seg barn selv. Det er sikkert synd på henne. Men hun bør oppsøke lege framfor å gjøre slikt, sier Oslo-kvinnen til Dagbladet.

Bildet av datteren hennes lå opprinnelig på moras eget nettsted, men en kvinne som kaller seg «Thale» har lagt de samme bildene ut på Doktor Online og på nettstedet til bleieprodusenten Libero.

Begge er populære steder der nybakte foreldre kan legge ut bilder av barna sine.

På Libero-stedet blir den lille jenta framstilt som en gutt som heter Jonathan. På Doktor Online er hun henholdsvis gutt og jente, Amanda og Jonathan.

En rekke andre barn figurerer også på nettstedene, trolig også de stjålet fra andre familiesider på nettet.

Fiktivt familieliv

«Thale» er i Doktor Onlines diskusjonsforum om foreldre, fødsel og barn meget detaljert i sin beskrivelse av et lykkelig, men etter alt å dømme fiktivt familieliv. Hun forteller om opplevelser i barnehagen, om bleieskift og rumpetørking.

Ett av de stjålne bildene viser datteren som sitter på fanget til en av morens venninner. «Thale» presenterer kvinnen på bildet som seg selv, og dermed som babyens mor. En mann som er avbildet presenteres som faren.

- Jeg er mest bekymret for min venninne, som blir misbrukt på denne måten. Hun er jo en voksen kvinne som kan kjennes igjen. Jeg synes også synd på den for meg ukjente mannen som blir framstilt som min venninnes ektemann og far til hennes barn, som jo er mitt, sier den virkelige mora.

Fjernet sidene

Nettansvarlig Truls E. Johansen hos Libero lovet i går uten videre å fjerne «Thale»s nettsted så fort som mulig.

- Jeg slutter aldri å bli overrasket over andre menneskers «forlystelser». Det er ille. Og det er selvsagt veldig kjedelig for denne mammaen hvis bilder er misbrukt, skriver Johansen i en e-post til Dagbladet.

Ansvarlig redaktør Christian Anker hos Doktor Online har tatt kontakt med begge kvinnene for å avklare situasjonen.

- Vi forutsetter at en av mødrene har rett. Men det er vanskelig for oss å vite hvem av dem. «Thale»s nettside er fjernet fra Doktor Online i påvente av tilbakemelding fra de involverte, sier han.

På tross av den ubehagelige episoden har kvinnen som ble «frastjålet» barnet sitt ikke mistet lysten på å legge familielivet sitt ut på nettet.

- Dette er hobbyen min, og ingen skal få ta fra meg gleden ved den, sier kvinnen.

<B>EKTE:</B> Nettstedet til babyens virkelige mor.
<B>FALSK:</B> «Thale»s nettsted, med stjålne babybilder.