Stjal båt mens politiet så på

I flere dager hadde tyvene siklet etter den 16 fot lange skjærgårdsjeepen. Da de slo til, kom de med vinkelsliper, egen henger og forfalsket kjøpekontrakt. Så forsvant de med båten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det frekke tyveriet skjedde mens politiet sto og så på.

For å få båten fra den ene til den andre hengeren, måtte de kappe låsebolten til påhengsmotoren og vinsjen på hengeren som båten sto på. Deretter løftet karene vekk båteierens Mercedes, som sto parkert slik at båten ikke kunne stjeles. Så ble båten plassert på medbrakt henger.

- Enhver idiot måtte skjønne at de kom for å stjele båten, sier en forbannet Morten Halsa.

Han venter fortsatt på reaksjon fra havnepolitiet, som har overtatt saken.

Flere besøk

Det utrolige tyveriet fant sted på en parkeringsplass på Sinsen i slutten av mai. To uker tidligere var tyvene blitt observert i forsøket på å stjele både båt og henger.

- Da fikk jeg beskjed fra en av beboerne. Jeg ringte politiet, men de kom for seint. Tyvene hadde hatt med seg et ekstrahjul til hengeren for å erstatte det jeg hadde tatt av. Jeg skar i stykker dekket som var satt på og fjernet det andre. Så parkerte jeg bilen foran hengeren så den ikke kunne flyttes, og dro på ferie.

Etter er uke i Frankrike skjedde det igjen: Fra en bil med henger hopper fire røslige karer ut, forsyner seg med strøm fra nabogården og gyver løs på boltelås og vinsj med vinkelsliper og baufil. Det dundrer mellom blokkene. Folk går til vinduene.

- En kamerat av meg ringte politiet, som kom etter halvannen time, forteller Morten Halsa. - Da drev karene fortsatt på med vinkelsliper og en voldsom håndtering. Ledninger og styrewire var kappet. Kameraten henvendte seg til politiet og sa at han kjente eieren til båten som noen holdt på å stjele.

Falsk kjøpekontrakt

- Men da viftet tyvene med en kjøpekontrakt, forteller Halsa. - Den var selvsagt falsk - likevel trodde politiet på tyvene, og beordret kameraten min unna. Selv om det ikke forelå båtkort, nøkkel til motor, puter eller annet utstyr. Mens politiet sto og så på, løftet karene båten opp på sin egen henger, for så å kjøre fra stedet.

- Jeg kontaktet politiet litt seinere på dagen, og fikk med det samme greie på tyveriet. Der fikk jeg opplyst at de hadde forsøkt å få tak i meg uten å lykkes, og at de hadde lagt igjen beskjed på to mobilsvarere. Jeg har bare én mobilsvarer, og der lå det ingen beskjed, sier Halsa.

Han beskriver møtet med politiet som en langvarig øvelse i tålmodighet og mangelfull informasjon. Mange av beboerne har fortalt Halsa at de overvar hele skuespillet fra vinduet.

Tyst fra politiet

- Operasjonslederen hos politiet fortalte meg at patruljen som overvar tyveriet hadde tatt personalia på dem som hentet båten. Også av ham som representerte «kjøperen», forteller Halsa.

- Etter mye styr og mange telefoner får jeg tak i ham som står oppført som kjøper på kontrakten. Han hevder å ha kjøpt båten i god tro, og «rasende billig», som han sa. Kjøperen har fortalt meg at han sto på gata og fortalte en venn at han vurderte å kjøpe seg en skjærgårdsjeep. Det hadde noen overhørt, og på den måten fikk han tilbudet om å kjøpe min 16-foter. Denne forklaringen har både politiet og forsikringsselskapet trodd på, forteller Halsa.

Siden har han ikke hørt noe fra politiet. Etter utallige telefoner fikk han vite at tyverisaken ikke engang var registrert.

Anmeldelse borte

Kameraten, som først fikk fullmakt til å levere anmeldelse på vegne av Halsa, ble sittende på politistasjonen i flere timer før han fikk beskjed om at han likevel ikke var god nok mann for dem. Han fikk et loggnummer og et telefaksnummer han skulle overlevere Halsa, slik at anmeldelsen kom derfra.

- Jeg sendte anmeldelsen samme kveld fra Frankrike. Da jeg ringte dagen etter var det ingen som fant den.

Avdelingssjef i Havnepolitiet, Trygve Ulset, sier til Dagbladet at han ikke kan uttale seg om en sak som er under etterforskning.

BESTJÅLET: Morten Halsa fikk båten stjålet mens politiet sto og så på. Nå er båten reparert, men motoren er fortsatt ikke funnet.