Stjal bil - kjørte rundt med 14-åring i flere timer

To menn i 30-åra ble i går pågrepet og siktet for frihetsberøvelse av en 14 år gammel gutt i en stjålet bil. I morgen framstilles de for varetektsfengsling.

PÅGREPET: To menn er siktet for firihetsberøvelse av en gutt på 14 år. Saken etterforskes nå i sammenheng med andre alvorlige hendelser i Oslo-området, ifølge politiet. Foto: Alexander Jansen / DRM24
PÅGREPET: To menn er siktet for firihetsberøvelse av en gutt på 14 år. Saken etterforskes nå i sammenheng med andre alvorlige hendelser i Oslo-området, ifølge politiet. Foto: Alexander Jansen / DRM24Vis mer

Politiet vil torsdag framstille de to mennene som er siktet for frihetsberøvelse for varetektsfengsling etter at de ble pågrepet tirsdag ettermiddag ved Tranby i Lier med en 14 år gammel gutt i bilen.

Klokka 12 tirsdag ble gutten meldt savnet av sine foreldre. Han satt igjen i bilen mens en av hans foresatte var inne i en forretning ved Bragerhagen i Drammen. Da den foresatte kom ut, var både bil og sønn borte.

- Vi er nå i en aktiv etterforskningsfase, og bruker tid på å kartlegge hva som har skjedd fra de to mennene tok bilen med 14-åringen til pågripelsen tirsdag ettermiddag. Mennene har hatt gutten med seg i flere timer, og de har vært på flere steder, dette må vi nå bruke tid på å kartlegge, sier politiadvokat Kjell Are Strøm i en pressemelding onsdag.

Avhøres i dag

Overfor Dagbladet bekrefter Strøm at gutten skal avhøres i dag.

- Han har gitt noen helt korte opplysninger, men det er ganske sparsomt. Det gjennomføres et tilrettelagt avhør i dag, sier Strøm.

Politiet ønsker å finne ut av hvor denne bilen har vært i alle disse timene, og hva som har skjedd mellom de to siktede og gutten.

Det ble gjennomført et kort avhør med den ene siktede i går kveld, den andre skal avhøres i dag.

- Vi har ingen annen oppfatning enn at denne gutten sannsynligvis ble et tilfeldig offer. Han var i en forretning med en av de foresatte, forlot denne og satte seg i bilen. En av de siktede oppsøkte han og kjørte av gårde med han som passasjer. Deretter ble den andre siktede plukket opp.

- Ble gutten truet?

- Detaljene i hva som har foregått er fortsatt ikke helt klare for oss, sier Strøm.

- Opplevde dette som dramatisk

Politiet fikk inn tips om at bilen ble observert i Oslo-området, og de satte dermed inn flere patruljer før bilen ble observert igjen i Sør-Øst sitt politidistrikt. Samme ettermiddag pågrep politiet to menn i 30-åra ved Tranby utenfor Drammen. Her ble bilen funnet og gutten, som var uskadd, ble gjenforent med sine foreldre på politistasjonen.

Politiet jobber etter ulike hypoteser for hva som var motivet for frihetsberøvelsen.

- Dette er uansett en alvorlig sak som har rammet uskyldige mennesker. Det er selvsagt ekstra alvorlig når barn har vært involvert. Gutten har gitt en beskrivelse av hendelsesforløpet, og han har naturligvis opplevd dette som dramatisk, sier politiadvokat Strøm i pressemeldingen.

Kriseteam i kommunen han bor i er kontaktet, og vil følge opp gutten videre.

- Det går bra med han. Han er preget av hendelsen, men har det bra etter omstendighetene, sier bistandsadvokat Nina Andresen til Dagbladet.

Truet kvinne

Mennene skal begge være kjent av politiet fra tidligere, der den ene også er domfelt, skriver Drammens Tidende.

I en pressemelding i går kveld skrev politiet at de ser denne saken i sammenheng med «flere alvorlige hendelser». Politiet opplyste også om at de ikke ser bort ifra at siktelsen mot mennene kan bli utvidet.

I dag informerer politiet om at en av mennene allerede var etterlyst av politiet etter en hendelse lørdag formiddag i Drammen der han truet en kvinne.

- Vi har siden lørdag vært i aktivt søkt etter en av mennene etter en annen alvorlig hendelse som skjedde lørdag formiddag. Han skal der ha truet en kvinne til å kjøre til en minibank for å ta ut penger. Kvinnen klarte å komme seg unna, og varslet politiet, sier Strøm.

Strøm forteller til Dagbladet at dette skal ha skjedd i forbindelse med parkering i Drammen sentrum.