«Stjal Dianas nattkjoler»

LONDON (Dagbladet): - Ikke skyldig. Det svarte prinsesse Dianas tidligere hovmester Paul Burrell (43) tre ganger da rettssaken mot ham startet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Burrell er tiltalt for å ha stjålet over 300 gjenstander fra prins Charles, prinsesse Diana og sønnen William.

Selv hevder Burrell at han har fått alt sammen av Diana før hun døde i august 1997, og han forklarer gaveflommen med at han ble en nær venn og fortrolig - som Diana kalte «The Rock» (Klippen).

Det blir imidlertid problematisk for Burrell å forklare hvorfor Diana ga ham mange av sine designerklær: Nattkjoler, hansker, skjerf, hatter, kåper og drakter fra Chanel og Versace.

Han har tidligere sagt at han beholdt tingene for å verne om Dianas minne. Men da anklageren i går begynte å legge fram bevisene i retten, gjorde han et nummer av at Burrell også beholdt personlige brev fra Diana til prins William.

- Ville noen av dere beholde brev fra en mor til sin sønn etter at hun var død? spurte han henvendt til juryen.

Blant de til sammen 310 forskjellige påståtte gavene er også hele fotoalbum av kongefamilien og Dianas familie, en lang rekke bilder av prinsene William og Harry, feriebilder og bilder fra fødselsdagsselskaper. Politiet har også beslaglagt brev til Diana fra dronningmoren og daværende statsminister John Major, samt en rekke brev og huskelapper fra Diana til sønnene William og Harry.

Titalls millioner

Politiet arresterte Burrell da de ransaket huset hans i januar i år, men han ble seinere løslatt. Verdien av det påståtte tyvegodset er i dag flere titalls millioner kroner. Burrell skal ifølge påtalemyndigheten også ha stjålet bøker, signerte videoer, CD-er og plater og gaver fra Dianas hjem i Kensington Palace. Tyveriene skal ha skjedd fra januar 1997 til juni 1998.

Rettssaken vil vare i seks uker og en lang rekke berømtheter er innkalt som vitner. Blant dem er Dianas mor og søster. Men verken prins Charles eller William skal vitne. Likevel vil saken bli en stor påkjenning for de kongelige, og særlig for prins William, når Burrell skal forklare hvorfor Diana ga hovmesteren svært private bilder, brevkort og personlige brev adressert til prinsen.

Sjokkerende lys

Rettssalen i ærverdige Old Bailey i London sentrum var i går overfylt av TV-, radio- og avisjournalister fra hele verden, og mange regner med at saken vil kaste nytt, og sjokkerende, lys på det britiske kongehuset.

Burrells forsvarere må forsøke å overbevise juryen om at det var helt naturlig at hovmesteren fikk hundrevis av personlige gaver fra prinsessen. Det kan de bare gjøre ved å sette søkelyset på det elendige forholdet mellom Diana og kongehuset, og utbrodere «The Rock»s posisjon som Dianas fortrolige.

Burrell driver nå en blomsterhandel i Surrey og virket rolig da han møtte opp i retten i går formiddag. Han er gift og har to barn, og hans kone fulgte ham i retten.

TILTALT: Paul Burrell (bak) er anklaget for å ha stjålet 300 gjenstander dra prinsesse Diana, prins Charles og sønnen William. Her Burrell og Diana under et besøk i Bosnia i 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer