Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal for 180 millioner i tidenes juvelbrekk. Nå er sju personer funnet skyldige

Etter det spektakulære Hatton Garden-tyveriet.

BORET SEG GJENNOM: Forhandlerne trodde juvelene deres var trygge i det underjordiske hvelvet, men tyvene ville det annerledes og klarte å bore seg gjennom den kraftige betongveggen. Nå er sju menn funnet skyldige for brekket. Foto: Politiet
BORET SEG GJENNOM: Forhandlerne trodde juvelene deres var trygge i det underjordiske hvelvet, men tyvene ville det annerledes og klarte å bore seg gjennom den kraftige betongveggen. Nå er sju menn funnet skyldige for brekket. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd 7. april i fjor kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk.

Halvparten av de 600 bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Tyvene var ikke å se.

De hadde fått med seg verdier til over 14 millioner pund (177 millioner kroner) i det spektakulære tyveriet, som har fått navnet Hatton Garden-brekket.

Det største brekket i historien Juveler, smykker, klokker og diamanter var borte fra hvelvene som ligger midt i området som huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforretninger. Gullsmeder og forhandlere sto rasende tilbake etter at eiendelene deres var stjålet fra det ene stedet de skulle være trygge.

Brekket er blitt betegnet som det største juveltyveriet i britisk historie, og i starten av etterforskningen hadde politiet bare overvåkningsbildene av tjuvene i støvmasker og anleggshjelmer som opererer i det underjordiske hvelvet.

En måned etter pågrep imidlertid politiet sju menn for det storranet. Politiet hadde spanet på de pågrepne i flere uker før pågripelsene og på selve dagen slo over 200 politibetjenter til mot tolv adresser i Nord-London og i Kent sørøst for London.

De sju mennene var i alderen 48-76, og alle er nå funnet skyldige for ranet, skriver BBC.

I dag ble de tre siste mennene, Carl Wood, William Lincoln og Hugh Doyle stilt for retten i Woolwich Crown Court - der de ble funnet skyldige. Fra før har de fire mennene Daniel Jones, John Collins, Terry Perkins og Brian Reader innrømmet å ha deltatt i ransforbund mot London-forretningen.

Forhandlingene om straffeutmålingen for de tre som i dag ble funnet skyldig, vil finne sted i mars.

Boret seg gjennom Tyvene kom ned i hvelvet via heissjakten, ved å deaktivere en heis i tredje etasje. Da tyvene først kom seg ned, tvang de opp dørene og kom seg til den to meter tykke betongveggen mellom seg og bankboksene på den andre siden.

Med avanserte verktøy boret de seg gjennom veggen. Flere hull ble drillet ved siden av hverandre, slik at tyvene til slutt kunne tømme en mengde bankbokser for verdisaker.

Tyveribanden etterlot seg brekkjern og vinkelslipemaskiner som ble brukt til å tvinge opp boksene. Blant annet enn ble en Hiliti DD350-drill med diamantblad, som med fullt utstyr koster opp mot 100.000 kroner, lagt igjen utenfor hvelvet.

Britiske medier har flere ganger påpekt at brekket likner på flere av tyverier framstilt i bokform og på filmlerretet.

I STØVMASKER: Karene som sto bak brekket ble pågrepet etter rundt seks uker. Foto: Politiet
I STØVMASKER: Karene som sto bak brekket ble pågrepet etter rundt seks uker. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media