Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal for hundretusener i innbruddsraid. Så slo politiet til på sykkel

Politimannen tok igjen serietyvene - på hittet sykkel. I sekkene deres ble det funnet dyrebart tjuvgods fra mange innbrudd i Rogaland.

DRAMATISK: Her stikker en av de siktede i saken av på sykkel. Til slutt klarte en politibetjent på en hittet sykkel å fange tyvene. Foto: Politiet
DRAMATISK: Her stikker en av de siktede i saken av på sykkel. Til slutt klarte en politibetjent på en hittet sykkel å fange tyvene. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romjula i Stavanger og Sola var preget av flere grove tyverier og innbrudd.

I dagene før nyttår var det omkring ti innbrudd og tyverier i villaområdene i Sola og Stavanger. Tyveriene, som skjedde i et lite geografisk område, betegnes som grove, og mange av huseierne var bortreist på ferie.

Samtidig hadde de frekke tyvene kommet av gårde med gull, diamantsmykker, bunadssølv og klokker - trolig til verdier på flere hundre tusen kroner.

- Det var alt i alt kostbare ting som var stjålet, forteller politiadvokat Cecilie Steen i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Dramatisk jakt

1. nyttårsdag så det imidlertid ut som det ble bråstopp for tyvene etter innbruddsraidene - og det på mest mulig dramatisk vis.

For da to mistenkelige tyver ble observert tidlig på kvelden mandag, tok politiet absolutt alle midler i bruk for å stoppe dem.

STORE BESLAG: Dette er bare noe av tjuvgodset de to siktede hadde i ryggsekkene sine, forteller politiadvokat Cecilie Steen. Foto: Politiet
STORE BESLAG: Dette er bare noe av tjuvgodset de to siktede hadde i ryggsekkene sine, forteller politiadvokat Cecilie Steen. Foto: Politiet Vis mer

Politiet delte i dag historien på sine Facebook-sider, og én politibetjent var spesielt snartenkt da flere patruljer ble sendt til en adresse i Hafrsfjord.

En av politibetjentene som reiste ut fra Stavanger og Sandnes stoppet nemlig innom hittegodset på vei til politibilen. Der plukket han med seg en sykkel som sto igjen, demonterte den og kastet den inn i bilen.

Siktet for grovt tyveri og heleri

Sykkelen skulle seinere vise seg å være gull verdt, fordi innringeren til politiet hadde observert de to mennene stikke av gårde på sykkel. Også tidligere vitneobservasjoner hadde beskrevet gjerningspersoner som hadde syklet fra åsted etter innbrudd.

- Jeg måtte bare ta den første og beste sykkelen jeg så, sier politibetjenten, ifølge Sør-Vest politidistrikt.

Og hadde det ikke vært for politimannen på sykkel, er det slett ikke sikkert at to menn av østeuropeisk opprinnelse på 29 og 43 år hadde sittet pågrepet i Stavanger nå, siktet for grovt heleri og flere grove innbrudd.

KLOKKER: Flere klokker ble stjålet fra villaene i Rogaland. Cecilie Steen forteller at politiet fortsatter sitter på en del tjuvgods som ennå ikke er blitt tilbakelevert.
KLOKKER: Flere klokker ble stjålet fra villaene i Rogaland. Cecilie Steen forteller at politiet fortsatter sitter på en del tjuvgods som ennå ikke er blitt tilbakelevert. Vis mer

- Det er slett ikke sikkert vi hadde klart å stanse de uten han med sykkelen, sier politiadvokat Steen.

Dramatisk sykkeljakt

Patruljene lette en stund etter de mistenkte i området der de sist var observert, og plutselig så politibetjenten med sykkelen en mann som kom syklende på en hvit sykkel like ved Rogaland rideklubb. Mannen passet ifølge politiet til beskrivelsen fra tidligere, og et bilde som et vitne hadde tatt av dem.

Politibetjenten ga på for å ta ham igjen. Idet han nådde et gangfelt kom det én mann til på sykkel. Også han passet til beskrivelsen. Politibetjenten prøvde å stoppe dem ved gangfeltet, men lyktes ikke.

Han svingte da rundt og tråkket for fullt etter dem etter dem. De to mistenkte viste imidlertid ingen tegn på å slakke ned.

Basketak

Etter cirka en kilometer fikk politibetjenten på sykkel hjelp fra en patrulje i bil. Den ene mistenkte ble pågrepet, mens den andre mistenkte kastet fra seg sykkelen og gjemte seg.

Da politibetjenten på sykkelen så ham, la han på sprang over et gjerde og inn på et jorde. Politibetjenten løp etter, og klarte å ta ham igjen. Det ble et basketak, og til slutt klarte politibetjenten å sette håndjern på den mistenkte.

TOK OPP JAKTEN: Dette er sykkelen politibetjenten brukte da han syklet etter de mistenkte. Foto: Politiet
TOK OPP JAKTEN: Dette er sykkelen politibetjenten brukte da han syklet etter de mistenkte. Foto: Politiet Vis mer

Og det var litt av et funn politiet gjorde. Sekkene deres var nemlig fulle av verdigjenstander, som politiet mistenker stammer fra de mange innbruddene.

- Det vi har tatt i beslag, er blitt sammenliknet med meldinger om innbrudd i privatboliger hvor det har blitt stjålet mye smykker. Deler av det som er stjålet, har allerede blitt tilbakelevert til de fornærmede, sier Steen.

- Godt jobbet

Politiet vet ennå ikke om de to mistenkte står bak alle innbruddene, men undersøker ti anmeldte innbrudd knyttet til beslagene.

- Basert på opplysninger fra folk som har blitt frastjålet er det snakk om verdier til flere hundre tusen kroner, sier Steen.

De to siktede kom til Norge tre dager før pågripelsen, og er av østeuropeisk opprinnelse.

- Det var godt jobbet av patruljene, og det er hyggelig for oss at vi kan levere tilbake verdier til fornærmede såpass raskt. Vi har imidlertid fortsatt store beslag igjen, sier politiadvokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!